četvrtak, 26. siječnja 2017.

Recenzija: dr.Kenan Crnkić: Pazi kojeg vuka hraniš


"Što je to sreća?
Nevjerojatno, ali takvo što ne postoji."

Možda ovaj naizgled negativistički pristup na početku recenzije ne djeluje baš poticajno, ali ali pitanje je itekako motivirajuće ako pobliže razmislimo o njemu, a odgovor još više. On leži među stranicama knjige Pazi kojeg vuka hraniš, dr.Kenana Crnkića.Ovo je knjiga u kojoj autor ispituje definiciju i značenje sreće. Mnogo pročitane literature, ispitivanja tuđih iskustava, a i prisjećanje vlastitih, doveli su ga do spoznaje da je sreća zeznuta stvar- a ujedno i vrlo jednostavna. Za nju vam nitko ne može dati recept ili garanciju. Nitko vam je neće definirati. Nitko vam je neće stvoriti i nitko vam je neće uništiti.

Jedini koji imaju imalo riječi o tome kako će izgledati vaša sreća, hoće li je biti i što će ona značiti ste vi sami.


Dr.Crnkić svoju knjigu dijeli na 8 poglavlja, čiji samo naslovi su već dovoljni da nas posjednu i zaposle nam moždane vijuge na neko vrijeme. Razmislimo malo o ovim tvrdnjama:

Danas može biti posljednji, ali i prvi dan tvojeg života.
Spoznaj što ti stvarno nedostaje.
Ne postoje granice, osim onih koje si sam postaviš.
Samo željeti nije dovoljno.
Što je uistinu važno?
Čuvaj se komfora, izađi iz okvira.
Pazi kojeg vuka hraniš.
77 pitanja koja svakih 7 dana trebate postaviti sami sebi!

Tko je taj njegov vuk? Možemo li iz ovih tvrdnja zaključiti u kakvom se grabežljivcu radi?
Vuk dr.Crnkića su naše misli, naše tvrdnje i uvjerenosti o sebi samima. Ako hranimo dobrog, pozitivnog, optimističnog duhovnog vuka u nama, taj će u nama i preživjeti, takvi ćemo biti.

Ova knjiga tvrdi da smo sami kovači svoje sreće, a naši snovi i vizije ne ovise ni o kome osim isključivo o nama samima. Svaka propuštena prilika ide na našu dušu. Svaka neostvarena želja naš je teret. Bez nas, te želje i vizije će umrijeti.
Ali ne vjerujte meni, dr.Crnkić će vam, kroz priče marljivo prikupljene iz cijelog svijeta, to i dokazati.


Ovo je druga knjiga o samopomoći iz Fokusa koju recenziram ( o Nauči živjeti pročitajte ovdje) i moram priznati, još bolja 😉
Uz to što obrađuje tematiku pronalaska načina da sami poboljšamo vlastiti život, potiče nas da se zagledamo u vlastitu odlučnost i snagu želje, dolazi nam, za promjenu, od autora s nama bliskog govornog područja. Dr.Crnkić i sam je spoznao važnost literature koja promiče unutarnju snagu u usmjeravanju pojedinčeva života, a na kraju odlučio i sam progovoriti o tome, shvativši da u našoj neposrednoj okolini ne postoji literatura koja bi takve ideje promicala. Nema nikoga tko bi pisao o uspjehu. Nikoga tko bi pisao o sreći. Znači li to, da nemamo pojma kako postići bilo što od toga?

Pazi kojeg vuka hraniš knjiga je malih dimanzija i otprilike 140 stranica. Dizajn je jedinstven s nekoliko bijelo na crnom umjesto crno na bijelom stranica i meni je apsolutno odličan. Ova knjiga stane u svaki torbu i malo veći džep, a toliko je sažeta i precizna da, kad biste krenuli podcrtavat dijelove koji najviše motiviraju, podcrtali biste ju od korica do korica. Ja sam u njoj uživala.

Zavirite u ovu knjigu, nahranite danas dobrog vuka.


Vaša Rose ❤

Nema komentara:

Objavi komentar