srijeda, 11. travnja 2018.

Recenzija: E.K.Johnston: Vreteno


Još jedan nevjerojatan roman s nevjerojatnom naslovnicom. 
Vreteno
je drugi i posljednji dio serijala Tisuću noći koji ponovno dolazi u izdanju Znanja. Dugo sam ga iščekivala i posebno mi je drago vidjeti da se na dizajnu korica radilo s jednakom pažnjom kao i kod prvog romana, i da već nam sama naslovnica nagovještava da će se raditi o čarobnoj priči.Godinama nakon što je Kraljica Pripovjedačica pobjedila zlo, ono se ponovno budi.
Demon je nanjušio novu priliku nakon rođenja Male Ruže, buduće kraljice Kharufa, ojačao nakon godina zatočeništva i krenuo u napad.
Sada, nakon što je opasna kletva bačena na Malu Ružu,kraljevstvo Kharuf propada.
Prelci su odande istjerani, a stoljetna vještina predenja polako izumire. Oni koji su bili voljni ostati, ne mogu presti. Ako predu, postaju bolesni, ako ne predu postaju ludi.

Yashaa, kharufski mladić i trojica njegovih prijatelja, kreću na put kako bi saznali što se krije iza opasne kletve i je li moguće pronaći način kako spasiti kraljevstvo i Malu Ružu prije nego što ju demonica opsjedne i svijet osudi na propast.
Ovaj young adult fantastični roman donosi nam pomalo poznatu priču ispričanu na jedan poseban i potpuno drugačiji način. Autorica je preuzela motiv iz poznate bajke i uklopila ga u jedinstvenu priču koja je smjestila na vrući pijesak osunčane pustinje, na Put svile.

Roman Vreteno naglašava važnost i povezanost naroda s njihovom glavnom djelatnošću: obradom i predenjem vune. Ruke likova u ovoj knjizi same posežu za vunom i vretenom, koje je ujedno glavni motiv i predmet od presudne važnosti za opstanak i propast kraljevstva.Vreteno predstavlja najveću dvojbu stavljenu pred Kharufskog kralja i kraljicu: ako dozvole narodu da predu, što je djelatnost koja hrani kraljevstvo, njihovu kćer zapoosjedt će demon koji će zavladati i uništiti sve ono dobro što su stvorili.
Ako zabrane tkanje vune, njihova kćer bit će barem nakratko spašena, demonica će nakratko biti otjerana, a narod će patiti.

Magija i magična stvorenja u ovom romanu vrebaju iz prikrajka. Nikada se direktno ne uključuju u priču, a izravno pokreću radnju i gospodare životima naroda. 

Likovi u ovome romanu nisu nikakvi heroji posebnih neshvatljivih moći. Njihova snaga leži u tome što su jednostavni, uporni i požrtvovni. Yashaa i njegovi prijatelji kreću na put koji je nepredvidiv koliko i njihova sudbina, a upravo zato što što vjeruju u vrijednosti poput pravednosti i obitelji, uspjevaju otkriti tajnu koja je godinama bila skrivena. Malo slabija točka ovog romana za mene je jednolik ritam radnje, bez iznenađenja ili prevrata. Ali sve u svemu, ovaj bih roman svakako preporučila.

Jeste li već otkrili magiju serijala Tisuću noći?Ovdje možete pronaći ovu recenziju na engleskom.
Ovdje možete pronaći recenzije ostalih romana ove autorice: E.K.Johnston: Tisuću noćiNema komentara:

Objavi komentar