petak, 8. veljače 2019.

Recenzija: Elizabeth Hoyt: Dražesna zvijer


Ako pratite serijal Maiden Lane od početka, vjerojatno ste, poput mene, već postali pravi ovisnici, svakih nekoliko mjeseci željno iščekujući da nam Znanje prevede još jedan nastavak iz ovog ljubavno - povijesnog serijala.
Dražesna zvijer
već je sedma knjiga po redu, od njih dvanaest. Osim što nas zarobi jedinstvenim likovima i sadržajem, svaki redom od romana ove autorice svojim i vanjskim izgledom naše police pretvara u pravo remek djelo. Još jednom svaka pohvala umjetniku koji se brine za ove top naslovnice.

Apollo Graves čovjek je u bijegu. Nepravedno optužen u bijegu je pred vojskom Krune pa utočište pronalazi u projektiranju vrta, skrivajući se iza krinke običnog vrtlara.
No otkrivanju njegova identiteta prijeti lijepa glumica Lily Stump i njezin sin, koji silom prilike budu prisiljeni preseliti se u uništeno kazalište čiji vrt Apollo uređuje.
Između muškarca koji skriva svoju titulu i postojanje i dječaka čija nevinost ne pita za nečije bankovno stanje rađa se povezanost koja u priču plete i njegovu majku.
Lily i Apollo uskoro se nađu u vrtlogu privlačnosti koja prijeti da će otkriti ne samo njegove, već i njezine tajne. Isplati li se riskirati?


Ironiju u ovome romanu njušimo već na samom početku, čim nos prinesemo koricama (da uživamo u mirisu nove knjige, dakako!) i pročitamo tamo ime glavnog lika: Apollo. Nazvan po sinu grčkog boga Zeusa i Artemidin brat (i Artemis poznajemo iz njezine vlastite knjige, sada je već milostiva vojvotkinja), Apolon je bog muške ljepote i savršenstva. Naš Apollo, međutim, na uštrb svojem imenu, nije nimalo savršen. 


Upravo suprotno. Upoznajemo ga kao oštećenog muškarca čiji problem je uzrokovala društvena nepravda. Apollov hendikep onemogućava mu da se normalno uklopi u društvo, a svemu pridonosi i problem njegova bijega iz Bedlama. Upoznajemo ga kao najponiznijeg lika u serijalu.

Drugi lik u našoj priči je Lily, samohrana majka i glumica. Ni nju život nije mazio, a s obzirom da je žena, vrlo se teško snalazi u svijetu onoga što bismo danas zvalil show business – izuzetno je sposobna, ali zbog pripadnosti ženskom spolu muška populacija ne shvaća je ozbiljno. Iz čega slijedi da ponovno doživljava nepravdu, i od od ruke vlastitog brata.


Ni ova knjiga nije pošteđena nekih klišeja tipičnih za ljubavne romane, ali s obzirom na to da su oni tu kako bi stvorili atmosferu i dočarali ispravan osjećaj, njihovo postojanje daleko je više nego opravdano, ono je neizbježno.

Nemam puno komentara o ovoj knjizi jer ne čitamo uzalud već sedmi nastavak. Činjenice govore više nego riječi. Autorica je stvorila široku lepezu likova koji gotovo pa oblikuju cijeli jedan sloj londonskog društva, od onih najponiznijih do onih koji sjede na mjestima koja oblikuju lice države. Čitatelji koji su njegovu kvalitetu prepoznali davnih dana, još s objavom Zabranjenih užitaka, i dalje su mu vjerni, a Hoyt nove obožavatelje stječe svakom novom knjigom.
Sa svojih sedam nastavaka, Maiden Lane je jedan od najduljih serijala u našem nakladništvu, a još nije ni završen.  

***
DRAŽESNA ZVIJER NA GOODREADS
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE
KUPI KNJIGU OVDJE

***

OCJENE:
1.0-5.0

Muški lik: 4.5
Ženski lik: 4.5
Seksualna napetost: 3.0
Scene seksa: 5.0
Radnja: 3.0
Dijalozi: 4.0
Dinamičnost: 4.0
Kraj priče: 5.0
Sporedni likovi: 5.0
Humor: 3.0

Ovdje pronađite recenzije ostalih romana ove autorice:Nema komentara:

Objavi komentar