subota, 2. studenoga 2019.

Recenzija: Lea Brezar: Pusti...što mijenjat ne možeš

"Prostranstvo te čeka. 
Sreća se ne gleda izdaleka."
(Lea Brezar: Pusti...što mijenjat ne možeš)


Zasigurno ste već čuli za Leu Brezar, a upitno je jedino koje vam je njezino djelo najdraže. Lea je poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja, koja se u životu drži načela da je sve što ne možemo mijenjati najbolje pustiti. A umjesto naglašavanja problema, treba se primiti njihova rješavanja. Tu će nam tezu pokušati prenijeti u svojoj zbirci poezije
Pusti,

ono što mijenjat ne možeš.Nekako mi se čini da se čitatelji modernog doba (a i ja sama), teškom mukom odlučuju uhvatiti u koštac s poezijom. Proza je lakše čitljiva, a većinom i lakše shvatljiva. Stih zahtijeva veću koncentraciju, a pažnja je, znamo svi, prolazna. Upravo zato teško je sklepati stihove koji bi se širem sloju čitateljstva mogli zavući pod kožu. No Lea je u tome uspjela.

Oduševljava me njezina igra riječima, jednostavnost kojom postiže pjevnost i zadržava se u sjećanju svakog čitatelja i dugo nakon što se stranice zbirke zatvore. Njezini stihovi su pamtljivi, a teme posvećene svakodnevici koja ponekad od nas zahtijeva više energije nego što imamo i više vještina nego što mislimo da smo iskustvom stekli.


Svojom poezijom Lea pobuđuje cijeli raspon emocija, od nostalgije do odlučnosti. Svaka pjesma obrađuje tematiku s kojom se susrećemo u životnim prilikama. Od prijateljstva pa do ljubavnih zgoda i nezgoda. 
Govori o opraštani, posrnuću i novim počecima.

Ova zbirka pjesama dolazi s natruhama self-helpa, i to onog vjerodostojnog - o kojem se piše iz iskustva. 
No bez obzira govori li Lea o slabostima ili vrlinama sebe i sviju nas koji čitamo, njezin je stih uvijek, baš uvijek - pozitivan.Po tome ćete ju prepoznati. U svojim pjesmama uvijek ohrabruje, potiče, pa gotovo i tjera, da se trgnemo, da otvorimo oči, napravimo prvi korak. Da oživimo. 
Poziva nas da sami sebi damo drugu šansu, animira u odlukama da krenemo naprijed i podsjeća nas da svi griješimo.
A život ide dalje.
Lea je svoje stihove posvetila svakome od nas. Ona nas razumije. Njezine rime i motivi nisu namijenjeni kontemplacijama velikih, već upravo nama koji gazimo kroz šikaru životnih problema i probijamo se kroz izazove svakodnevice.

 Ovu recenziju objavila sam prije Interlibera upravo da vas nadahnem i podsjetim - da među miljama polica potražite upravo ono neočekivano, nadahnjujuće i neizmjerno pozitivno - nešto poput ove knjige. Nešto što mijenja svijet.


 ***

PUSTI NA GOODREADSU
 SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE
KUPI KNJIGU OVDJENema komentara:

Objavi komentar