četvrtak, 14. kolovoza 2014.

Jamie McGuire: Divna propast

Novi trend među hrvatskim izdavačkim kućama je svaku knjigu, u kojoj se pojavljuje seks u svom ne posve implicitnom, ali ne i u posve eksplicitnom obliku, okarakterizirati nasljednicom 50 Shades of Grey.
Naravno, radi se samo o tome da se privuče publika, poveća zarada, zaradi lova...
Ovo je samo kratka bilješka da nam se svima obrati pažnja da se po knjizi ne sudi po njenim koricama.


Abby Abernathy je dobra djevojka.
Kada takvu karakteristiku glavnog lika pročitate u sadržaju knjige, odmah su vam jasne dvije stvari:
1. Abby će uskoro upoznati dečka koji će biti sve, samo ne dobar.
2. Abby će učiniti apsolutno sve da je od tog dečka nikada ništa ne odvoji, stavit će ga ispred svih svojih obaveza, fakulteta i svih ostalih škakljivih "aktivnosti".


Susreće Travisa Maddoxa u Krugu, jednoj od ilegalno organiziranih borbi po podrumima Sveučilišta Eastern, u kojem je on glavna zvijezda. Sljedećeg dana, Travis je pokušava zabljesnuti svojim neodoljivim osmijehom, izmišlja joj nadimak nakon prvih tridesetak sekundi njihova poznanstva, ali ona odlučuje da neće biti jedna od onih kojima se on zavlači u gaće, a onda za njima zalupi vratima prije nego što su one postale svjesne da ih je uopće otvorio.
Ne, ona je došla ovamo po svoj mir, na mjesto gdje će napokon biti svoja, jednostavna i potpuno anonimna djevojka. Najmanje što joj treba je umišljeni zavodnik koji ju hoće pretvoriti u svoju igračku.
Osim što on ne odustaje. I ne samo to, Travis izgleda za nju uopće nije zainteresiran kao za ženu, Abby mu postaje draga samo kao prijateljica.
Nakon nekoliko nervoznih situacija u kojima joj on to pokušava i dokazati, Abby popusti. Pristane biti njegova prijateljica i polako upoznaje njegovu naglu narav i potpuno pomanjkanje kontrole nad vlastitim karakterom. A najgore od svega je da Travis postane svjestan svake svoje greške nekoliko sekundi nakon što jenapravi.
I zbog toga ga jednostavno ne može mrziti.

Kako njezina najbolja prijateljica America hoda s Travisovim cimerom Shepleyom, Abby jednog dana završi kao, ni manje ni više, Travisova cimerica, nakon što u njezinom domu nastaje kvar na cijevima (a nekako su ih morali spojiti).  Spava u njegovu krevetu, na jedinom mjestu na koje Travis ne dovodi svoje "djevojke" (za njih ima posebni kauč u intimi dnevnog boravka ), a on se cijelo to vrijeme ponaša poput potpunog kavalira i ne mrdne prstom u njenom smjeru iako spava u krevetu s njom.

Nakon toga se dogodi jedna oklada zbog koje ona svoj boravak u njegovu stanu mora produljiti na još mjesec dana, Abby pronađe novog dečka, a Travis ponovo posrne nad svojim porocima i ženskim šarmom- ali ne Abbynim.

Neću vam reći ništa više.
Knjiga o dvoje studenata, pisana s Abbyna gledišta, duhovita je i maštovita. Ono što ja kod ovakvih knjiga volim je potpuni nedostatak praznog hoda jer se na svakoj stranici nešto zapravo događa.
Sličnost sa starim nam Christianom Greyem je jedino u posesivnosti koju Travis osjeća prema Abby i zbog koje ona i bježi od njega (dobro, pokušava bježati. Ponekad!) i činjenicom da je Travis prava muška kurva (pardon, pravi frajer ).

Sve u svemu, knjiga je zanimljiva i ponekad čak zna i iznenaditi.

Preporučujem! 
Sljedeća Misao o romanu Prava propast iste autorice dolazi uskoro!Izdanje: Fokus, 2013.
Broj stranica: 329
Cijena: 99,00 kn


Naslov izvornika: Beautiful Disaster, 2014

Pročitajte više o autorici i njezinim romanima ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar