petak, 21. studenoga 2014.

Beskrajne filozofije

Ovo je trebala biti recenzija.
Ali obzirom da je koncentracija odlika samo najboljih (kategorije u koju ja danas ne spadam), odlutala sam u neke slobodne vode.
Već sam u nekoliko navrata razmišljala o ovoj temi, i napokon alea iacta est. Danas ćemo svi mi skupa promišljati o samom izboru knjige.
O čemu?
:P
Jeste li ikada obratili pažnju na proces između izbora i čitanja knjige? Da, smatram to procesom jer u nekim slučajevima radi se doslovno o tjednima (hajde tvrdite da nikada niste platili zakasninu u knjižnici ili barem dobili opomenu).
Kako vam se knjiga nađe u rukama? Slučajnost, igra sudbine?
To su sitnice na koje ljudi obično ne obraćaju pozornost jer su naočigled nebitne. Ja mislim da tajna uživanja u knjizi ovisi baš o njima. Uspjela sam izbrojiti 4 koraka koji rezultiraju pročitanom knjigom i baš me zanima jeste li se ikada zapitali isto...


1.  Prije izbora (dio knjige koji analiziramo kod izbora)

Nekako vam je pogled pao na nju i što sad? Proanaliziramo korice nadajući se da će nam otkriti barem nešto. Tajanstveno svjetlo na naslovnici; razgolićen i nabildan frajer; krvavi nož...odmah nas premjesti i svijet u kojem (ne)želimo biti. Uzimamo knjigu u ruke, ili odustajemo od nje na temelju njezina izgleda- lako moguće, dogodilo se više puta-i isti princip primjenjujemo na malo više od samo knjiga :P
Neki su dovoljno uporni i osviješteni pa se zanimaju za prevoditelja i uredništvo (ima ih cijela hrpetina samoprozvanih i ponekad su sposobni potpuno uništiti doživljaj) pa okreću očima ili im iste bljesnu od zadovoljstva.
Pa bilješke ili komentari autora? Doslovno mrvice dodatnih informacija koje su nam u tom trenu važnije nego žednome voda.
Svi ti detalji dovode do sljedećeg koraka...

2. Izbor knjige

Bez obzira radi li se o knjizi koju su vam preporučili, na koju ste slučajno naišli, negdje o njoj pročitali ili ste bili prisiljeni od više sile daviti se njome, ne čini li vam se da je vaš izbor poput sudbine?
Od svih knjiga koje ćete još čitati, ili koje nikada nećete stići pročitati, vi ste se sad odlučili baš za tu jednu i s njome se upuštate u pustolovinu koja će vam promijeniti život ili barem mišljenje, naučiti vas nešto novo ili podsjetiti na nešto što ste već zaboravili, a mamilo vam je osmijeh na lice.
Svaki puta kada ja donesem odluku oko nekog izbora, uvijek bacim pogled na knjigu i pomislim u sebi: imaš sreće. Kome točno to govorim, sebi ili njoj, e o tome bi se dalo još rastezati...

A što ćete, ja i one imamo poseban odnos :D

University of Cambridge


3. Čitanje

Omiljen i neizostavan korak (ako niste zaglibili na broju 1 ili 2)
Kako čitate? Dugo i sporo, posvećujući pažnju svakom detalju ili žrtvujete tu i tamo koji opis radi dobrobiti fabule, pa brzinom munje prelijećete preko stranica, samo da dođete na svoje, da otkrijete tajne ili spasite svijet? Vraćate li se na najzanimljivije/najbitnije dijelove i čitate li smiješne anegdote tako dugo dok ne iscrpite sve svoje snage, ali i samu čaroliju spomenute scene- dok se jednostavno ne poistovjetite s junakom.
Zaboravljate li? Što zaboravljate- dijelove koji vam se ne čine važnima ili cijelu fabulu? Trudite li se zaboraviti?
Gdje čitate? U školi pod odmorom, na faksu između predavanja, na poslu ispod stola da vas šef ne vidi? Planirate li vrijeme posvećeno čitanju ili vas spašavaju inače naporne gužve na cesti ili zastoj na tramvajskoj pruzi (da, događa se!).

Čitate li novine?

Ili knjige?

Idete li te ekstreme da je vaš glavni problem kada uđete u prostoriju, pronaći utičnicu da stavite mobitel na punjenje jer vam je baterija prazna obzirom da ste proveli prethodnih sat vremena škiljeći u mini ekran jer je poglavlje na kojem ste stali bilo jednostavno prenapeto (ako mogu oni koji igraju Candy crush, bome možemo i mi!)?

4. Razmišljanje o pročitanome

Iliti lektira, dok smo bili mali. :P
Tu postoji samo jedno pravilo- ako ste sposobni zatvoriti knjigu bez da ju još jednom prelistate i vratiti ju na policu hladnog srca, bolje da ju niste čitali. Izgubili ste vrijeme, a dobili niste ništa. Vaša procjena i izbor su vas razočarali. Zašto?
Ako do sada niste posvetili pola minute razmišljanja toj knjizi, evo vam pitanja za kontemplaciju.

A onda opet ima onih koje su toliko realistične i toliko žive da imate osjećaj da su pisane baš za vas- ne s namjerom da uživate u njima- nego kao da vam žele nešto dokazati. Jednostavno ih pročitate i nešto u vama vam ne da da o njima prestanete razmišljati.
Kada ponovo promislite o pročitanome, postanu vam zastrašujuće. Držite u rukama tu kombinaciju tinte i papira, a osjećate se kao da držite ogledalo. U tom trenu knjiga oživljava i emocije u vama podivljaju. Izloženi ste i otvoreni. Možda preplašeni. Vaše ja više nije skriveno- tamo je na papiru da ga cijeli svijet vidi. Pa se danima poslije sjećate emocija koje je knjiga budila u vama- možda se stvarno trudite zaboraviti? Po mom mišljenju, svaka knjiga koja vas izokrene iznutra van na takav iscrpljujući način, je ona koju nikada ne smijete zaboraviti. To je "vaša" knjiga. To je ta.

Moj odgovor na pitanje zašto čitam uvijek bi bio: zato jer je u knjizi prijatelj. Taj odgovor je patetičan i neprimjeren mojim godinama. Ali nisu li najbliskiji prijatelji baš oni koji nam u nekoj mjeri sliče, pa pretpostavljamo da će lakše shvatiti naše mušice? Ako nađemo neku svoju karakteristiku u knjizi, zašto bi nju nazivali drugačijim imenom?Ako posvetite knjizi dovoljno pažnje, možda vas iznenadi što otkrijete.Još uvijek vam se čini da je jednostavno ili primijećujete i kod sebe nekakav uzorak kod izbora knjiga? Svi smo mi posebni na svoj način i vidimo svijet književnosti kroza svoje obojene naočale- ponekad i crno bijele- i jedna knjiga na svakoga od nas ostavit će potpuno drugačiji dojam. 
Ali u jednome smo složni: ono što je nekome histerična španjolska sapunica, a drugome glasna Liga prvaka, nama je mirna večer uz knjigu u kojoj istovremeno doživljavamo napetosti i strepnju, ali i nemirnost strasti. 

Slažete li se sa mnom? Ili ima još koji korak kojeg sam uspjela preskočiti?

Svakako mi javite, a ja obećavam da ću do sljedećeg javljanja imati spremnu napokon i jednu recenziju :D


Puse vam šalje

                                                 Rose

Nema komentara:

Objavi komentar