četvrtak, 6. studenoga 2014.

Recenzija: Laura Wright- Mark Of The Vampire

Primijetili ste već kako Rose čita. Počinje s vampirima pa se prebaci na vile. Onda opet vampiri, pa malo klasičnih ljubića. Pa vampiri, pa...da, shvatili ste.
Nije to namjerno- kad jednom uguglate fantasy romani, više od polovica njih baš je vampirske tematike.
Ali ne ispričavam se :D
Ne pronalazim izlike :P


Zašto ne bih opet čitala o vampirima? Časna riječ, ovi su drugačiji, poput svakih do sada.
Serijal Mark Of The Vampire sastoji se od 8 romana i osim vampirskih protagonista, ovdje se pojavljuju shifteri (pogađate, pretvaraju se u životinje) i vrsta mutore- u neku ruku mutanti, križanci između vampira i demona.

Prvenstveno je riječ o braći Roman, tri vampira, sinovima Breeding Malea, od kojih bi jedan i sam to trebao postati.
Kada vampir navrši 300 godina nastupa morpho, njegova preobrazba u mužjaka sposobnog pronaći svoju istinsku družicu, na način da mu sunce (jer se sada više ne može kretati na danjem svjetlu) u obraze ureze znak, koji se slaže s onim njegove suđene.
Ženkina preobrazba naziva se meta, a njezin znak pojavljuje se bilo gdje na tijelu.

1. Eternal Hunger
2. Eternal Kiss
2.5. Eternal Blood
3. Eternal Captive
4. Eternal Beast
4.5. Eternal Beauty
5. Eternal Demon 
6. Eternal Sin

Mrak Of The Vampire serijal je, su u čijim pojedinačnim nastavcima uvijek pratimo dva nova protagonista, ali likovi koje smo već susreli, i dalje su nezaobilazna postava o kojima ovisi radnja. Mogli bismo reći da, iako smo njihov roman već pročitali, priča im je daleko od završene- radnje se isprepliću jer svi oni imaju samo jedan cilj, to jest, jednog neprijatelja koji ih ujedinjuje.

Cruen, vampir, član Eternal Ordera (odreda koji određuje i kontrolira izvršavanje vampirskih zakona), i okrutan (i ime mu je takvo) ubojica koji se igra ljudskim životima, eksperimentima stvara nove vrste, čini sve kako bi stekao apsolutnu moć na zemlji.
Stvori Breeding Malea, vampira kojemu je um zbog njegova gena potpuno opsjednut samo jednom idejom- pariti se sa što više ženki. Breeding Male je odvratan i nemilosrdan mužjak koji siluje- ali on je žrtva svojeg genetskog koda protiv kojeg se ne može boriti.

Priča počinje s braćom Roman i njihovim strahom od toga da će jedan od njih naslijediti ludilo svojeg oca. Ubrzo se upliću likovi koji jedan po jedan vode bitku, neki protiv braće, a neki uz njih- prijatelji postaju neprijateljima i obrnuto, a neki od njih su spremni kročiti i u sam pakao da spase one koje vole.

Da bih vam bolje dočarala o čemu se radi, preporučujem da si zamislite serijal Black Dagger Brotherhood (Bratstvo crnog bodeža). U Marku postoji cijeli jedan vampirski svijet, sa svim svojim pravilima, koji u neku ruku sliči onome iz BDB-a. 
Ali je puno, puno bolji! U cijeli taj svijet nadnaravnog uloženo je puno više truda, a mašte da i ne govorim.  Likovi su različitiji, razrađeniji i povezaniji, Društvo je kompleksnije samim time što isprepliće nekoliko dimenzija i vrsta koje su prisiljene raditi zajedno usprkos nepomirljivim razlikama. 


Za razliku od BDB-a, ovdje nije riječ o elitnoj postrojbi vampirskih ratnika čiji neprijatelj bi se lako mogao nazvati božanstvom. Radi se o jednome od njih, vampiru koji iz knjige u knjigu otkriva slojeve svoje zloće, nepravde koje je nanio vampirskoj braći, vlastitoj kćeri koju je poslao od sebe i sinu kojeg je posvojio i odgajao kao svojeg. 

Savršena zavrzlama- odlična fabula, živi likovi, humor na nivou, ni jednog jedinog dosadnog slova- ma sve naj naj! Ima tu ljubavi, strasti, patnje, osvete, časti i svega ostalog što neću nabrajati jer sam već počela stvarati i rime :D
Nakon BDB-a, nešto što nikako ne želite propustiti!

Još da nam je i prijevoda...:D


Ugodno čitanje želi vam


Rose <3

4 komentara:

 1. Ovo zvuči kul!! Znam da nebum skoro čitala, ali se možda sjetim jednog dana. ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Sexy beasts uvijek treba imati u pripravnosti :P

  OdgovoriIzbriši
 3. ovo zvuči zanimljivo.. i napeto! :D
  evo stavljam u pričuvu "za crne dane", a BDB nisam čitala iako sam čak kupila prvih par knjiga, i sad kad kažeš da je ovo slično ali bolje, automatski mi je manje žao, tako da, puno ti hvala. XD

  OdgovoriIzbriši
 4. Kao što sam rekla Pricipessi...

  I ovo je svakako razrađenije od BDB-a. Barem meni! :D

  OdgovoriIzbriši