srijeda, 14. siječnja 2015.

Emma Chase: Zapleteni i Uvrnuti

Najprije tri pridjeva koja karakteriziraju ove naslove: humor, humor, humor.


Velika svjetska senzacija, bestseller New York Timesa, novi rekorder svih ljestvica i tako dalje, napokon je pao i u moje ruke (još krajem prošle godine, moram priznati). 


E, sad možemo dalje. :D

Zamislite moje iznenađenje (jer tvrdoglavo nisam htjela ni jedne jedine rečenice o knjigama pročitati, kao, da mi ne unište doživljaj kad se primim ovog famoznog serijala) kad nam se onako neobrijan, neotuširan, prava pravcata slika jada i bijede na kauču, u pravom home wracked izdanju predstavio Drew Evans.

Aleluja!

Prva pomisao mi je bila da sam napokon naišla na mušku verziju ljubavne priče (iako ju piše žena) i osjećala sam se kao Severina kad je vidjela snijeg u maju! 
Drew, bogat, naočit (taj pridjev je očito ovih dana u modi među našim prevoditeljima, jer zgodan je too mainstreem) i bahat muškarac, živi svoj uobičajeni život jednog Casanove u noćnom klubu, zavodi jednim pogledom i uživa u spoznaji da mu nema ravnoga. 
Tako započinje priča koju nam sam krene propovijedati kako bi nam što slikovitije objasnio kako se našao u ranije spomenutom ranjivom položaju.
Dakle, Drew otpili djevojku koja ga "zadovolji" u wc-u, uspije je se riješiti u krcatom klubu i onda mu pogled padne na nju.
Ona ga glatko odbije i naš dečko to shvati kao izazov (jer jednostavno nije moguće da njemu netko kaže ne i da to ozbiljno misli!)

Ja osobno mislim da vam je to dosta informacija ako stvarno želite čitati knjige. Ako pretpostavite da je Evans prihvatio izazov i krenuo u pohod za njezinim gaćicama, onda bi vam svaka daljnja informacija uništila ugođaj.

Hajmo mi na knjigu broj dva.


Ovaj puta piše nam Katherine Brooks, ona koja je bila izazov, čije gaćice su pale. 
Kad Drew napokon s*ebe (a bilo je samo pitanje vremena za nekoga tko je sposoban toliko pametovati :D) ona se vraća u svoj rodni grad Greenville da se pokuša skockati. Kate od sada mora naučiti sama se boriti za svoje emocije i svoju budućnost, jer jedina osoba koju je željela kraj sebe, nju više ne želi.


Sjećate se da sam na samom početku spomenula humor? Bože blagoslovi Drewa Evansa i njegove mudrosti. Ne znam postoji li jedna slika u cijelom romanu koja nije popraćena ironijom, paradoksima, sarkazmom ili metaforama. Ukratko, tip je jednostavno smiješan i ne u onom umjetnom LOL smislu riječi, kad vam pobjegne osmijeh i onda se pitate kako se to dogodilo. Jednostavno morate stati i nasmijati se jer se uporno pitate odakle mu ideje da i najjednostavnije moguće scene poprati takvim usporedbama...

Ne mislite li da je ova romantična izjava zaslužila da ju okrunim? :D

I ne radi se samo o njegovoj humorističnosti. Poanta je u načinu na koji nas pridobije da na stvari i situacije gledamo iz njegove perspektive. Navuče nas na pomisao da su njegova uvjerenja pravilna i u jednu ruku moramo biti prilično pažljivi da mu na vrijeme možemo otpiliti da s*re. Na primjer, sav nabrijan tvrdi da muškarci uvijek s prijateljima komentiraju svoja seksualna iskustva i smatra se prigodnom osobom da ženi savjetuje da se takvog tipa riješi. Ako nađete tu rečenicu u njezinom kontekstu, još nekoliko redaka ranije čujete njegova vlastitog šogora kako ne želi ni riječi prozboriti o svom ljubavnom životu.

Dakle, jest da je njegov pogled možda u nekom postotku model muškog ponašanja, ali nemojmo ga shvatiti preozbiljno. Pa frajer tvrdi da muškarci 99% vremena razmišljaju o seksu! 
Da to zaista rade većinu svog vremena ne bi im ostalo toliko slobodnog prostora da dokazuju koliko (ni)su pametniji ili inteligentniji od žena...

Drugi roman malo više skreće pozornost na ozbiljnost situacije koja nastaje kad se život ne shvaća ozbiljno. U njemu upoznajemo Kateinu priču i pratimo kako se onda nosi sa situacijom u kojoj su se našli. Ne možemo odmah osuditi ni jedan lik jer za tango je potrebno dvoje, ali tu se već malo možemo i zamisliti.

Posebno sam zadovoljna svojim odabirom da krenem autoricu čitati na engleskom (da više ne ponavljam koliko je original uvijek bolji...), ali čim nađem slobodnog vremena krećem harati knjižnice za prijevodom.

Moram još samo komentirati i sljedeća dva romana iz serijala: Povezani i Ukroćeni, koje sam nabavila, ali ih nisam još pročitala. Namjeravam, naravno! :D Bit će riječi i o njima!

Posebno sam se dobro zabavila s ova dva romana i Drewovo odrastanje od razmaženog bogataša do osviještenog muškarca (koji napokon priznaje da zanemarimo sve bedastoće kojima nam je na 270 stranica aktivno ispirao mozak) baš mi je ispunilo dane nekim nestašnim zadovoljstvom.

Mislim da je ovo jedan od onih serijala koji ste svi čitali, ili ste barem na dobrom putu da počnete, pa ste u tom duhu kvalificirani i kometirati. Ne zaboravite da je ovo TREĆI POST koji trebate komentirati da biste sudjelovali u GIVEAWAYu!


Nadam se da se tipkamo...


Rose :)))P.S. pratite fb stranicu Kljuc za knjigu da vam koji post ne promakne! :D


Broj komentara: 12:

 1. Bas me zanima kak ce ti se svidjet ostale. Meni je ostala samo zadnja za kupit i jedna kratka prica u e izdanju :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako su prve dvije bile super, bit će i ostale (bolje im je :D)
   XD

   Izbriši
 2. O ovom serijalu sam prvi put čitala kod Nine i već mi se tad svidio ovaj vrckavi duhoviti Drew :D Stvarno mi se čini zanimljiva ideja da žena piše iz muške perspektive, i moram priznati da ja od takve situacije puno zahtijevam - upravo zato jer su žene emotivnije i sklone idealiziranju muškaraca, odnosno muških likova kad (o kojima) pišu knjige (da, svi oni imaju na prvi pogled neke mane i grozni su, ili ženskaroši ili bahati poslovnjaci, ali onda dođe ONA i oni naravno pokleknu i promijene se, jer ljubav je svemoguća) - i baš zato bih ja htjela malo realniju sliku, u svojih 25 godina sam kao promatračica otprilike stekla neki dojam ugrubo kako to muški mozak funkcionira, i ne, nije mi uvjerljivo da čitam knjigu iz muške perspektive pisanu ženskom rukom i onda je taj njegov mozak zapravo super, i taj frajer je ipak sve što bih ja ikad tražila do muškarca, ali eto, samo se malo nespretno izražava ili je primoran biti ovakav i onakav zbog ovog i onog.. NE. Ne prihvaćam takva opravdanja jer to jednostavno nije tako, muški i ženski mozgovi su nebo i zemlja i ja to želim vidjeti, i zato, ako autorica doista uspije "uskočiti" u muški mozak i u tim trenucima suspregnuti žensko u sebi da bi nam "realnije" prikazala jedno muško i njegovu glavu, kod mene ima veliki plus. :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Teška je to tema...Ja vjerujem da u širokom nam svijetu, u kojem danas stvarno postoji sve i svašta, sigurno postoje neki muškarci koji bi se s Drewovim likom mogli poistovjetiti (bar u nekim situacijama i nekim razmišljanjima), a s druge strane je istina i da bi se tom liku drugi nasmijali u facu. Moj dečko bi prvi rekao da se*e i pitao ga na kakvom on oblaku živi. Nikad sa svima na zelenu granu i to je normalno.
   Mislim da autoričina namjera nije bila opisati neki muški prototip čije su ostali pripadnici istog roda samo kopije (u smislu ili je crno ili je bijelo- jer bi to jednostavno bilo glupo čak i pkušavati), nego dočarati jednu samopouzdanu osobu čvrstih uvjerenja koja izgleda realno, a u isto vrijeme je zabavna. Iza njegova šarma je super zamaskirala aroganciju i iluzije o savršenom životu koje si je on zamislio. S druge strane, odmah na početku prvog romana ga spusti na zemlju i pokopa sve teorije kojima se ovaj na sav glas hvali.

   Tako da, da, što se mene tiče, uspjela je s Drewom i stvorila je privlačan lik koji nam se sam ima priliku predstaviti, kojega 90% nas na kraju zavoli, i koji nas je čak sposoban uvjeriti da razlike među spolovima nisu opet toliko drastične da se ne bi našli na pola puta. :D

   (Opet sam se raspisala :P)

   Izbriši
  2. Ma ne, nikako nisam mislila da "mi" i "oni" nemamo nimalo sličnosti, naravno da oni imaju i svoju nježniju stranu i sve to, ali kad su u pitanju emotivna stanja, ili općenito pristup problemima i jedni drugima, mislim da smo tu po defaultu nebo i zemlja. Niti sam mislila generalizirati, samo kažem da su žene sklone idealiziranju i da kada pišu muške likove u svojim romanima sklone su ih napraviti točno onakvima kakve ih mi želimo i imamo u našim glavama - što bi značilo da ih maksimalno približi ženskom emotivnom sklopu, a oni nam jednostavno nisu tako blizu - ok, neki su bliže, neki su dalje, ali definitivno nismo toliko slični. Ne pričam tu o nekoj vrsti prototipa, i znam da se to jednostavno ne može posložiti, i nije sve crno-bijelo, upravo zato što nismo jedni drugima u glavama i ne čitamo si misli.

   I je, teška je tema, ali nadam se da znaš na što ciljam cijelom ovom pričom - a koliko vidim iz opisa i komentara, ova autorica je sa Derwom uspjela po tom pitanju (npr da uzmem ovdje Twilight kao primjer - Meyerica po meni to nije uspjela s Edwardom ili Jacobom, dok je Kiera Cass s Maxonom bila na vrlo vrlo dobrom putu) - Drew je očito malo realniji lik, i bliži tom muškom sklopu - čim može biti tako uvjerljiv.

   Ne znam jesi li me shvatila. :D

   Izbriši
  3. Naravno da jesam! (Još kad si dala tako dobre primjere <3)
   I slazem se! :D

   Izbriši
 3. Preeeeeeeeeeeeeeedobre su !!!! Obožavam Drewa ,ima poseban smisao za humor i kaže sve što žene nikad nisu željele čuti. Prvom i drugom sam bila oduševljena ,pogotovo drugom gdje se Dee sprema Drewa kastrirati ,smijala sam se naglas tako da su me moji doma čudno gledali ( nije prvi put ,ali oni nikako da naviknu ). Trećim dijelom su se malo odmakli od Drewa i Kate i nju sam najdulje čitala,nekako mi nije išlo iako Deein lik obožavam ( znanstvenica u tijelu striptizete ), ali sam si dala truda i na kraju je dobila ocjenu 4 od mene. Možda zato jer sam već malo zasićena tim silnim trilogijama ??? A u išćekivanju četvrte i čitanja u jednom dahu ostala sam tužna jer je završilo druženje s predobrim i presmiješnim likovima. Moja preporuka svima za čitanje !!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Treća i četvrta knjiga su mi na čekanju, ali neću ih propustiti!
   Drew je majstor :D

   Izbriši
 4. Svi su procitali ovaj serijal,ostala sam ja zadnja :D
  Nadam se da mozda u skoroj buducnosti uspecu da procitam :)

  Super recenzija za obe knjige!

  OdgovoriIzbriši
 5. Volim knjige uz koje se mogu nasmijati to je ono sto trazim ,kad se cerim kao blesava a muž me gleda zbunjeno hahahh to sam dobila od ovog serijala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije ni prvi ni zadnji put da nas čudno gledaju kad držimo knjigu u rukama :P

   Izbriši