srijeda, 18. veljače 2015.

Recenzija: Samantha Young: The Fire Spirit Series

Evo opet jedan odličan serijal! Ma nema mi boljega nego kad znam da ću neki lik ponovo sresti, ponovo mu se smijati ili ga poželjeti poslati k vragu zbog neke gluposti koju izvodi samo da bi mene (to jest, sve nas)  zabavljao. Da ne govorim o tome koliko je razočaranje nakon svih tih nastavaka koje danima gutam i onda jednostavno dođu kraju. Nije to fer...:(

Ovaj puta pišem vam o odličnom serijalu s fantasy tematikom (koju sam malo zanemarila posljednjih tjedana u korist ljubića i giveawaya) na koji morate baciti oko!


The Fire Spirit Series serijal je koji se sastoji od četiri romana 

Smokeless Fire
Scorched Skies
Borrowed Ember
Darkness, Kindeled

i u kojima postajemo dio avanture osamnaestogodišnje Ari Johnson u kojoj se ona iz obične djevojke pretvara u jednu od najvažnijih ličnost Jinn svijeta. 
Ako vam riječ Jinn nešto govori, onda je vjerojatno povezujete sa svima nam poznatim Aladinom i njegovom Čarobnom svjetiljkom.

Uistinu, jedna od karakteristika Jinna, u hrvatskom zvanih Džin, je da se ih također nalazi u svjetiljkama i bocama. Ja sam počela čitati serijal bez imalo predznanja o svijetu u koji se upuštam, ali već nekoliko stranica nakon početka čitanja postalo mi je jasno da ima tu malo više od onoga što je autorica opisala- serijal se temelji na vrlo širokoj mitološkoj podlozi koja uranja u više od samo jedne religije- njezin svijet je samo moderna obrada odavno poznatih činjenica, maštom isprepletenih povijesnih podataka i podizanje onog nepoznatog na novi nivo.

I moram priznati da je to učinila vrlo uspješno.  Do sada nisam naišla na modernu obradu ove tematike. Bio je pravi gušt čitati nešto novo i drugačije u cijelom zbiru mitoloških bića koja se danas nude, a imamo osjećaj da smo svaki od njih već izlizali do bola.
Ari Johnson na svoj osamnaesti rođendan saznaje da njen život nije nimalo sličan predodžbi koju je ona o njemu imala. Odjednom joj neuzvraćena ljubav prema najboljem prijatelju Charlieju i njegova ovisnost i raskalašen život nakon smrti mlađeg brata koju je skrivio, nije ni najvažniji problem u životu.
Jer Ari je (i to na prilično bolan način!) saznala da postoji još jedna dimanzija, Jinn dimenzija, čiji nevjerojatni likovi ju love kao glavnu nagradu. I ne samo to, ona sama je dio tog novog svijeta, i to jedna od ličnosti pri samom vrhu Jinn hijerarhije.

Azazil, kralj Mount Qafa i najjači Jinn od postanka svijeta, njezin je djed, ali ujedno i najsloženiji lik u svojoj bipolarnosti i opasnosti koju predstavlja za svakoga oko sebe. Jinn koji ponekad vidi budućnost, ali ujedno ima moć promijeniti prošlost, sa svojim vjernim Asmodeusom predstavlja vrh piramide koja čuva harmoniju i sklad našeg svijeta.

Njegovih sedam sinova, White King, Red King, Glass King, Shadow King, Gleaming King, Gilder King and Lucky King, kojima je prvenstvana zadaća nekada bila utjecati na poznate i važne svjetske ličnosti (kako bi ih naveli da postanu ono što im je suđeno da budu) u točnom danu u tjednu koji im je bio dodijeljen (npr. Red King je djelovao samo utorkom). Ali u svojoj pohlepnosti kraljevi su se počeli miješati u posao svoje braće i ubrzo uzrokovali početak rata koji traje i danas.

A kako u ratu uvijek stradavaju nevini, Ari se našla u središtu njihove vatre. Izgleda da je ona najjače oružje koje ima sposobnost donijeti pobjedu onoj strani koja je se prva dočepa.

Obzirom su se braća Kraljevi odijelili jedni od drugih, ali zbog toga jer međusobno jedan drugome ne smiju skinuti ni vlas s glave (da ne poremete harmoniju čiji su dio, a bez koje bi došlo do uništenja svijeta), prvi im je cilj pridobiti Ari na svoju stranu.

I dok ju vlastiti otac pokušava ubojstvima i prljavim igrama ucijeniti i privući k sebi, jedan od stričeva pokazuje naklonost i dovoljno brige da joj čak i šalje zaštitnika. 

Jai Bitar, mladi Jinn koji se već dokazao u svojem poslu, a ima i poseban dar koji mu omogućava još veći uspjeh u njemu, Ari, čiji svijet je okrenut na glavačke novim saznanjima, i njezin prijatelj Charlie, koji pronalazi novi smisao svog života u sveopćem kaosu, postaju lutke u rukama sudbine koja ih prisiljava na nužne, ali teške izbore koji će odrediti sudbinu svijeta.

Ovo je priča o sukobu. 
Sukobu života i smrti, istine i laži, jednostavnosti i složenosti dobra i zla. 
Priča o tankoj liniji između ispravnog i potpuno krivog djelovanja i posljedica koje spašavaju svijet dok u isto vrijeme uništavaju pojedinca.
Ali što ako je taj pojedinac sam sposoban ponovo uništiti svijet?

Priča je koja kreće ispočetka taman kada pomislimo da je došla kraju i koja će uvijek imati neki P.S. na kraju i mogućnost za novu komplikaciju.

Ima tu ljubavi i patnje, žrtvi i odricanja. Ljudski život koji se slomi prije negoli što dobije drugu priliku.


Ovo je priča koja zaslužuje vašu pažnju baš zato što je posebna i drugačija. 

Nadam se da ćemo ju uskoro vidjeti prevedenu i na našim policama, a do tada je dostupna online za one koji se snalaze na engleskom. I ne zaboravite mi javiti dojmove! :D

Vaša 


              Rose2 komentara: