četvrtak, 14. svibnja 2015.

Elisabeth Naughton: Against All Odds Series

Možda ste prepoznali autoricu, ali ne i naziv serijala. Ne bojte se, radi se o jednom od romana koji vam je itekako dobro poznat. Znanje se pobrinulo za to. :D

Posljednih mjesec dana, a i sljedećih nekoliko, prisiljena sam stati na kočnicu i posvetiti se nekim drugim temama koje nisu zanimljive poput čitanja i "bloganja", ali ih moram smatrati važnijima, pa se to vjerojatno odražava i na postovima. 

Pretpostavljam da ste primijetili da se više ne javljam s onako opsežnim serijalima kao na početku godine i da su ovi postovi posvećeni većinom kratkim novelama ili isto tako kratkim serijalima. Ovo vrijeme polaganog hoda možete iskoristiti da se opuštenije posvetite zaostacima koji su vam se možda zaredali onih tjedana kada sam vas bombardirala super neodoljivim romanima. 

Ipak, ništa vi ne brinite, jer čim moja zbrka malo popusti, Rose se vraća u punom sjaju s pravim i ozbiljnim štivom. Popis koji me čeka sastoji se od podugačke liste naslova koji me ostavljaju s punim ustima sline, a što se više bližimo ljetu, time su najave za novoobjavljene naslove češće i privlačnije, što znači da će ovaj blog pratiti aktualna zbivanja malo pažljivije nego u ovom trenutku.Wait for me - Igra sudbine


"Žena bez prošlosti" i "muškarac u potrazi za smislom života" (kako ih zovu na koricama dolje priložene knjige) shvaćaju da je život poput prevrtljive partije karata te da izgubiti partiju ponekad ne znači izgubiti igru. 

Kate Alexander sjeća se samo posljednjih oasmnaest mjeseci svog života. Bilo je tu smijeha, bilo je plača, dobrih i loših trenutaka kao i u svakom braku. Bilo je pogrešaka, ali i podrške.

Bilo je sumnje. A najviše od svega bilo je tu straha- straha pred pitanjima koja se bojala postaviti, jer se još više od pitanja bojala odgovora. Retrogradna amnezija je sve, samo ne ugodna. 

Ryan Harrison izgubio je ženu, a s njome i bilo kakvu nadu za ikakvom srećom. Da nije morao brinuti za maloljetnu kćer, vjerojatno bi izgubio i volju za životom. Život je postao preživljavanje, posao navikom, a nekadašnji interesi obavezom. 

Kada život napokon prisili Kate da se trgne i učini taj prvi korak, sudbina ponovo pomiješa karte i one se ponovo opet. Niz slučajnosti (ili ne?) Kate vrati na sam početak i ona uvidi da njezin život nije samo njezin problem. Licem u lice s muškarcem za kojeg saznaje da joj je pravi suprug, Kate mora donijeti odluku koja bi očuvala i sreću i živote njezine obitelji, dok Ryan traži samo jedno- drugu priliku sa ženom koja mu se vratila i ne namjerava ponovo izgubiti.
A dok se oni bore protiv vlastitih emocija, tamo vani vrebaju sile jače od onih na koje oni računaju.Obzirom da nisam fan drama i socijalne problematike ovaj roman sam krenula čitati s oprezom. Tužno je kako se čovjek nakon toliko pročitanih knjiga još uvijek ulovi da na ljedeću u nizu gleda sa skepticizmom i predrasudama.

Kada sam pročitala da se radi o protagonistici s amnezijom, nisam mogla odoljeti a da ne pomislim kako ću odustati već na desetoj stranici, razočarana i iziritirana naricanjem nad životnom katastrofom i nedužnim mučeništvom.

Baš mi je drago da sam se tako dubinski prevarila. Ovaj roman karakterizira elegantno stapanje životne ozbiljnosti i sudbinske ironije. 
Dubinu situacije u kojoj se našla Ryanova obitelj - počevši od supruge koja je izgubila pojam o samoj sebi, preko kćeri koja se toliko boji njenog ponovnog odlaska da je radije odluči odbaciti odmah na početku, te on sam koji je život doslovno stavio na čekanje, ili u neki not to be continued mode-  autorica je s takvom lakoćom pokazala u novom, sasvim neočekivanom svjetlu, koje naglašava svaku bitnu crtu njihove borbe protiv života i sebe samih, a opet zasjenjuje negativno nastrojene misli koje bi mogle proizaći iz cjelokupnog kaosa. 

Posebno mi se sviđa naglasak na obitelji na kojoj se uporno inzistira i mislim da je to točka koja ovaj roman toliko osvježava i daje mu vjerodostojnost. "U svakom zlu nešto dobro," kaže stara poslovica i uvjerava me da je u ovom slučaju i u kontekstu ove teme, vedar i optimističan pristup, pravilan pristup. Biti žrtvom ovakave nesreće odražava se na cijeloj našoj bližoj okolini, ali posljedice ni u kom slučaju ne trebaju automatski biti negativne. Kada izgubimo sebe, uzdamo se u podršku onih koji nam najviše znače i koji nas najbolje poznaju. Možda više nikada nećemo biti osoba koja smo jednom bili, ali srce prepoznaje svoga, a zdrav razum je tada nemoćan. Priča koju započnemo možda će biti i bolja od originala. Hold on to me


Likovi Mitcha i Simone upoznali smo u prvom dijelu serijala i logično je da smo se zakačili i na njihovu priču. 
Ovaj puta sve se zahukta one noći kada Mitch odluči zaprositi Simone, jedinu ženu s kojom se ikada mogao zamisliti u ozbiljnoj vezi, a kamoli tek u braku. Koliko god to smatrao nemogućim, zaljubio se do ušiju i ne samo u odvjetnicu koja mu je osvojila srce, nego i njenu desetogodišnju kćer. Do sada nesuđeni mladoženja i oštar protivnik bračnih okova, odjednom se sprema postati ne samo suprugom nego i ocem. 

Simone mu napokon odlučuje priznati da ga voli i nakon nekoliko godina samoće, spremna je krenuti ispočetka. Onda primi poziv koji je podsjeti da nije spremna na novi život jer još nije završila sa starim. Prošlost se vraća u obliku oružane zasjede, a njezin i život njene kćeri opet se nađu u opasnosti.

Odlučna sačuvati Mitchov život pod svaku cijenu, Simone ga brutalno odbija, ali dok se zajedno bore protiv opasnih neprijatelja, Mitch shvaća da možda uopće nije Simone ta koja nevolju privlači poput magneta.

Igre ljubavi i mržnje se isprepliću, a da saznate tko je izvukao deblji kraj, morat ćete se upustiti u ovu avanturu zajedno s njima.Naughton nastavlja u dobrom i zanimljivom ritmu, ali moram priznati da me se tema amnezije malo više dojmila. 

Ali ima i ovaj roman svojih iznenađenja, pa me tako posebno zainteresiralo marginalno pojavljivanje mračnog društva koje mi je došlo kao dašak svježine u sparno večer.
Ovaj roman je možda malo nabijeniji emocijama o svog prethodnika, ali granica ukusa se ne prelazi ni ovaj puta.

Sve u svemu, dva dobra temelja za daljnje istraživanje svijeta Elisabeth Naughton. Ja sam si već zapikirala njezin serijal Eternal Guardians, koji, ako ne ranije, onda svakako čitam ovo ljeto na plaži.A vi? Čekate li da Tisak učini svoje i prevede i drugi roman, ili je nekoliko klikova na Amazonu učinilo svoje?


Javite!Vaša Rose :D

2 komentara:

 1. Procitala sam Igra Sudbine i bas dopalo mi se ono sto sam procitala.
  Planiram da citam i drugu knjigu Hold on To Me - samo zavisi kad romatic suspense raspolozenje uhvatice me :D :)

  Bas mi je drago sto ti se dopale obe knjige Rose :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Još samo da se i ova knjiga prevede pa da upotpunimo kolekciju na policama! :D

   Izbriši