srijeda, 10. lipnja 2015.

Recenzija: Karen Marie Moning: Highlander Series

Iako je prvi od romana u ovom serijalu napisan još davne 1999. ovo nikako nije jedna od onih saga koje se zaboravljaju ili koji bi barem malo izblijede u sjećanju.
Skoro prije godinu dana objavila sam post o serijalu Fever Series iste autorice, koji bi se mogao nazvati nekom vrstom spinoffa ovim naslovima, a čije nastavke još i dan danas obožavatelji iščekuju grizući nokte i u općem deliriju. Samo činjenica da se Fever serijal gradi na temeljima koji su Highlanderi postavili puno govori o njihovoj popularnosti i desetak godina nakon objavljivanja.
Ovaj serijal posvećen je pripadnicima škotskog visokog društva, sve redom grofovima i lordovima, čiji društveni položaj zahtijeva donošenje nekih teških odluka i žrtvi koje oni poslušno i ( unatoč svim pokušajima da se izbore za drugačiji rezultat događaja) ponizno podnose, misleći da im je te nesretne  karte podijelila sudbina. 
Drugi su pak, svjesni da ipak postoji nešto više od puke karme koja diktira njihove živote, prisiljeni prihvatiti ulogu koja im je dodijeljena od sile jače od njih i posvetiti život održavanju harmonije između dva svijeta kojima sa svakim danom prijeti sve veća opasnost.
Granica između ljudske i Fay dimenzije sve je tanja, a Unseelie Kralj i Seelie Kraljica koriste svako oružje koje im se nađe na raspolaganju da ostvare svoje ciljeve, jedan da porobi ljudski rod, drugi da (barem naizgled spasi). U igri u kojoj se naši junaci ponekad nađu u ulozi običnih pijuna na prilično brutalnoj šahovskoj ploči, isprepliću se prošlost, sadašnjost i budućnost, a svaki novi potez nameće pitanje za koga u ovoj partiji navijati...


Beyond the Highland Mist

Hawk, neprikosnoveni ratnik ljepote koju obične riječi ne mogu opisati, osvajač ženskih srca kojemu ne može odoljeti ni jedna na koju padne njegov užareni pogled, izgubi tlo pod nogama kada ga odbije jedina žena koju istinski želi. Stigla u njegovo naručje iz nekoliko stoljeća daleke budućnosti, Adrienne je imuna na Hawkov izgled, i dok pokušava shvatiti kako je putovanje kroz vrijeme uopće moguće, obzirom da za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi, odlučna je pridobiti ne samo površno zanimanje hrabrog srednjovjekovnog ratnika, nego i njegovo srce.


To Tame a Highland Warrior

Skrivajući svoju istinsku narav koju oni slabiji od njega ne bi mogli shvatiti, Gavrael bježi od sudbine još kao dječak. Godinama poslije prisiljen je suočiti se s stranom vlastita karaktera koji je potiskao od straha i očaja- da bi osvojio ženu koju voli.The Highlander's Touch

Circen Brodie baca kletvu na izgubljen i nevjerojatno vrijednu flosku još davnih 1300-tih, zaklinjući se da će, kako bi očuvao tajnu koju floska skriva, ubiti donosioca iste. Planovi mu se poremete kada istu vrati  prekrasna žena koja tvrdi da je stigla skroz iz 21.stoljeća.


Kiss of the Highlander

Mlada Amentikanka Gwen Cassidy nema pojma da nabildana prsa na koja je pala pripadaju škotskom srednjovjekovnom ratniku, koji je zbog davno bačene kletve  spavao punih pet stoljeća. A kada napokon odluči vjerovati da joj Drustan govori istinu, biva prekasno, jer on on već izvede čaroliju koja bi ga trebala vratiti u njegovo vrijeme. Osim što ne vrati njega.
Nego nju.


The Dark HighlanderPostao je proklet jer je spasio brata. Dageus provodi stoljeća na rubu ludila i u vječnom strahu da će se pretvoriti u Crnog Druida jer u njemu tinjaju duše trinaestorice zlih predaka. Prekršivši ulogu između Ljudi i Fay, osudio se na neizvježno prokletstvo, protiv kojeg se sada, osim njega, mora boriti i žena koju voli.

The Immortal Highlander

Ima li gore kazne za jednog besmrtnika, nego postati smrtnim? Umišljeni i neodoljiv Fay ratnik prekorači svoje ovlasti miješajući se u ljudske živote i sad je vrijeme da odradi kaznu. Prognan na Zemlju, lišen moći i začaran čarolijom nevidljivosti koja mu onemogućuje komunikaciju ni s Fairy ni s ljudskim svijetom, Adam je osuđen na samoću. Jedina žena koja ga vidi odrasla je mrzeći njegovu vrstu. Ako želi spasiti kraljicu koja ga je na ovu muku osudila, Adam mora nagovoriti Gabi da mu pomogne, a u isto vrijeme uvjeriti sebe da nije sposoban na ljudske emocije koje naviru u svakom trenu koji s njome provodi. 
Sada Adam Black svoju prvotnu kaznu smatra najvećom nagradom koju mu je njegova kraljica mogla dati.


Spell of the HighlanderDa ste doktor arheologije i izgovorite čaroliju nakon koje iz zrcala pred vas iskorači polugoli Škot, biste li vjerovali svojim očima ili pomislili da vam je mozak zakuhao pod slojem prašine koju po cijele dane stružete s prastarih artefakata? Into the Dreaming

Snovi su posebna dimenzija u kojoj se proživljavaju cijele životne priče. Za Jane snovi su dugo bili jedina stvarnost, a onda se našla u dalekoj prošlosti sa samo 30 dana vremena da muškarca iz svojih snova (doslovno :D) uvjeri kako je ona savršena žena za njega.

Karen Marie Moning
Svaki puta kad pročitam ove divote, iznova se podsjetim zašto je ova žena nenadmašiva autorica. Jedina je koju aktivno pratim na FB stranici, u čijim giveawayima sudjelujem svaki tjedan (iako još nisam imala sreće nešto osvojiti), a koja revno organizira okupljanja za fanove kojih ima u svim uzrastima i generacijama. 
Njezin fantastični svijet oživljava i kroz glazbu koju, inspiriran Kareninom bezgraničnom maštom, piše i izvodi njezin suprug Neil Dover, pa su tako  njezini serijali pretvorili u pravi obiteljski biznis i baštinu koja će razveseljavati obožavatelje sigurno još dugi niz godina.

Zahvaljujući opuštajućim vrckavim scenama koje se nevjerojatnim preokretima pretvaraju u brutalne i nevjerojatno ozbiljne događaje (i obrnuto), te stalnom prisutstvu životnih lekcija, koje sam u Kareninim djelima prepoznala jasnije i glasnije nego u bilo kojeg autora, ova žena i više je nego zaslužila biti proglašena mojom omiljenom autoricom.

Još uvijek radi na Fever serijalu čija posljednja 3 nastavka se s nestrpljenjem očekuju.


Jeste li čitali Highlanderse ili Fever Series? Ako ne, ovo ljeto je savršena prilika za to!


Vaša


                      Rose
2 komentara:

 1. Opsjednuta sam Fever serijalom!
  No, nisam čitala Highlander knjige... Jesu dobre? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Meni su Fever (Jericho- jedino muško u životu za kojim sam ikad patila :D) i HP razlog zbog kojeg volim književnost :D Nevjerojatno koliko su mi ti likovi stvarni u svakom pogledu!

   Highlanderi kronološki prethode Feveru, ali zato jer su dečki magični kakvi jesu (dolaze iz prošlosti, putuju u budućnost, malo žive tu, malo tamo :D) ima im mjesta i u Feveru. Ako se sjećaš: Jericho mora pomoći Christianovoj obitelji, a dok ga nema Mac napadnu u crkvi. Ima kasnije još scena kada se pojavljuju.
   Romani su super, ali za mene je Fever vrhunac njezinog ostvarenja <3 <3 <3

   Izbriši