četvrtak, 25. lipnja 2015.

Review: Pepper Winters: Indebted Series

Ovo je najteža recenzija koju sam ikada odlučila napisati. Sjedim za stolom, buljim u ekran, kava se hladi kraj mene davno zaboravljena, a od mene ni slova! 
Ne znam što da napišem. 
U ozbiljnom sam problemu jer vam želim prenijeti svoje emocionalno stanje koje je daleko od normalnog i smirenog.

OVO JE TOLIKO DOBRO DA SE RIJEČIMA NE MOŽE OPISATI. 
Oprostite što se derem, ali neke stvari se moraju reći jasno i glasno. Takvoj izjavi nije potreban ni uskličnik na kraju. Zamislite me kako čupam kosu od uzbuđenosti. 
Niste daleko od istine.

Obožavam ovaj serijal. (Mislim da sam ti rekla za 99% naslova do sada, ali ovaj puta ozbiljno mislim. Drek.) 
Dark romance u pravom smislu riječi. Bilo me strah!

Debt Inheritance
First Debt
Second Debt
Third Debt
Fourth Debt
Final Debt   ...četiri knjige koje su me pokopale, dvije koje još hoće (posljednja 2 nastavka najavljena su za ovu godinu). Još uvijek me strah.


Nilu Weaver stoljećima stari dug veže uz obitelj Hawk kojoj ga treba isplatiti. Ona ne zna ništa o svojoj sudbini i svetoj dužnosti dok ju misteriozni Jethro ne odvede od njezine obitelji i ravno u pakleno gnijezdo. U samo nekoliko sati od perspektivne modne dizajnerice pretvara se u robinju. Zatvorena u vilu iz koje nema izlaza, okružena s obitelji koja mrzi činjenicu da se ona uopće rodila, prisiljena je dobrovoljno otplatiti stari i potpuno besmisleni dug. Lišena temeljnih ljudskih prava, zlostavljana od neoprostivog broja muškaraca i iskorištavana, mora se pomiriti s istinom od koje ne može pobjeći: dug po dug, plaćat će za grijehe svojih predaka, jedan po jedan, do posljednjeg. Posljednji dug. Smrt.Jethro Hawk za rođendan je dobio kućnog ljubimca, robinju. Odgajan da mrzi Weavere, naučen da želi pogubiti Nilu golim rukama, on je krvoločna nemilosrdna zvijer. On nema srca. Ne smije ga imati da bi bio u stanju istjerati dug koji je davno obilježio njegovu obitelj. Hawki su jači, močni, nedodirljivi, a kao budući nasljednik, on mora biti najgori od svih. Mora uživati u mučenju i uništavanju žene čija je jedina krivnja to što nosi ime koje joj je zapečatilo sudbinu. Stvari su vrlo jednostavne: Nila Weavers mora otplatiti posljednji dug. Mora umrijeti.

Ali karma je kučka, nije li?


Nila nije ništa veća zarobljenica nego on sam. Oboje se nađu u bezizlaznoj situaciji kada on dozvoli osjetiti nedopustivo: suosjećanje.
Jer jedno od njih na kraju mora umrijeti.
A na njemu će biti da odluči tko.


Da se izrazim najjednostavnijim mogućim rječnikom: ove knjige su odvratne. Brutalne. Toliko crne da na trenutke morate prestati čitati da se skulirate i dođete sebi. (Da, jasno mi je da sam ranije napisala kako su neopisivo dobre- baš je u tome fora!)

Sjećate se Lorda Voldemorta, k vragu, samog Saurona!? Ono što nabrojeni (jedini, širokoj naciji poznati zlikovci čiji karakter si svatko može zamisliti bez previše objašnjavanja-zato sam ih ovdje uzela za primjer) ultimativni antiheroji imaju zajedničko s protagonistom ovog serijala (a i cijelom njegovom udarenom obitelji) je potpuna i neopisiva zloća. 
Kad počnete čitati prvu knjigu doslovno vam se povraća. Nemate pojma čemu uopće čitati, čemu uopće trud kad Nila nema šanse! 


Ali baš to očigledno beznađe je to što vam ne dozvoljava da odustanete! Od odbojnog štiva koje izaziva najgore u vama, ova priča vam priraste srcu samo zato jer utječe na neki dio vas koji možda leži skriven. Možda pobuđuje i vabi onu lošu stranu u vama. 
Počnete se boriti sami protiv sebe, jer je nevjerojatno koliko čovjek ne poznaje vlastiti um dok ga neka vanjska sila ne pritisne da sam sebi prizna neke bolne, ali nužne istine.
Sa svakom novom krvavom scenom iznova se zapitam je li autorica uistinu uživala pišući ove romane? 
Je li ona normalna? Jesam li ja normalna jer ovo čitam?
Kakav poremećeni, morbidni um je u stanju opravdavati tiranine, mučitelje, otmičare? Kako uopće može opravdati bilo koji od glavnih likova? 
Jethro jedva čeka postati ubojicom. Doslovno ju šutne kada je ona već na tlu, nabraja joj načine na koje će ju povrijediti i uživati u tome. Njegovu izpačenost osjećate na vlastitoj koži. Fuj!
A Nila? Oteta iz vlastite obitelji da podmiri pet stoljeća star dug, živi s ljudima koji ju tretiraju gore od životinja, a u svemu tome uspije pronaći utjehu, a ponekad čak i opravdanje? Pa nije za drugo nego da...

Neizmjerno se divim ovoj autorici na njezinoj  kristalno jasnoj viziji.
Kakav savršeno bistar um je sposoban tako jasnim riječima dočarati emocionalno stanje izazvano tankom linijom između ludosti i zdrave pameti, slobode i zarobljeništva, užitka i najgoreg mogućeg mučenja...

Nakon što se potpuno razbjesnite pred bezizlaznom situacijom u kojoj se Nila nalazi, shvatite da se nema smisla nadati i pomirite se s time da samo možete nastaviti čitati i vidjeti gdje ćete završiti, napokon shvaćate poantu i savršenstvo ovog serijala: koliko je čovjek zapravo slab.

Zar je potrebno da se nađemo suočeni s našim najgorim noćnim morama, zarobljeni i postavljeni pred same ralje smrti da bismo se napokon pokrenuli i postali ono što želimo biti?
Trebamo li biti pred gotovim činom da bismo se podigli na noge i nešto korisno napravili od sebe? Da prestanemo puzati pred obavezama koji smo si sami nametnuli i naposljetku počnemo hodati rame uz rame sa svojim odlukama?

Ovaj serijal je nevjerojatno prosvjetljujući. U paklu zlostavljanja, silovanja i muke, mlada žena našla je sebe, shvatila je svoju istinsku snagu i moć. Najgore od svega, shvatila je da je svoje spasenje našla u rukama svog krvnika...Muškarac koji je jednom žudio za krvlju najzad je postao spreman žrtvovati od sebe ono što je do sada želio nepravdom oduzeti drugome. Koliko bolno mora biti saznanje da smo po najboljem dijelu svojeg ja gazili upravo mi sami, dok su ga oni koji zaslužuju našu mržnju izvukli na svjetlo dana. Koga zapravo treba mrziti?

Ništa u životu nije kakvim se čini. Ne postoji crno i bijelo, ne postoji dobro i zlo. Postoje samo slojevi između. Stupnjevi i stepenice koje smo spremni priječi da stignemo do vrha.
U svakome od nas čuče tiranin i žrtva. O nama ovisi kojega ćemo pustiti da se uzdigne iznad onog drugog.

Evolucija ta dva lika naprosto je nevjerojatna. Na početku priprosti, plošni umovi postaju bunari beskrajnih dubina. Način na koji je Winters uspjela prikazati njihov razvitak kroz ove nastavke me ostavlja bez daha. Toliko jednostavnih riječi koje zabijaju nož u srce, a onda ga liječe nevinom boli. Od dvije životinje, obje zarobljene u svojoj vlastitoj inačici kaveza, Nila i Jethro se uzdižu do epskih razmjera. Promjena je zasljepljujuća.

Osim u svojoj neprestanoj borbi, protagonisti se ističu zavidnom bistrinom. U tami se ponekad najbolje vidi, a  Nila je lik koji ne zaboravlja paziti na vukove u janjećoj koži, čak i kada najmilije "mekeću". Jethro napokon uviđa da titula najboljega ovisi od onoga koji mu je dodijeljuje. Možda je on cijeli život čekao priznanje potpuno krive osobe. 
Obožavam tu njihovu crtu. 
Svaka normalna osoba zna da ništa nije važnije od preživljavanja. Od života na koji imamo pravo.

Svaka osoba koja je ikada okusila ljubav zna da ništa nije važnije od života onih koje volimo. 

Baš zato jer se moje emocije i zdrav razum konstantno bore za prevlast oko toga treba li likove osuditi ili im se diviti, ovaj serijal je zaslužio najviše ocjene koje mu mogu dati. Autorica se našla na samom vrhu meni najdražih i ovog ljeta namjeravam se baciti na čitanje svih njezinih romana kojih se uspijem dočepati.

Imate li vi koji sličan za preporučiti? Jeste li ikada pročitali neki naslov koji vam danima nije dao mira i izazvao pravi unutarnji sukob u vama? 


Grizem nokte dok čekam te primjere,

 vaša  Rose3 komentara:

  1. Odgovori
    1. Ja sam svoj primjerak nabavila na Amazonu u elektronskoj verziji. Za pravu papirnatu verziju preporučujem Book Depository jer ima besplatnu dostavu. ;)

      Izbriši