srijeda, 1. srpnja 2015.

Julie Garwood: Vjenčanje, Dvorci, Glazba sjene

Današnja recenzija donosi kratki pregled nekoliko romana Julie Garwood u nakladi Mozaik knjige. Za njih sam se odlučila jer su dostupni u vjerojatno svakoj knjižnici u Hrvatskoj, savršeni za uživanje na plaži, a i autorica je već dokazana kao vrijedna vremena i pažnje.  Razmišljala sam jedino o koliko njih bih trebala pisati, a sukladno tome stara poslovica kaže: jedna k'o nijedna, dvije k'o jedna, jedna opet k'o nijedna (mislim da su ta mudra usta izmišljajući ovo govorila o ispravnom broju gemišta koje trebate popiti da ne uvrijedite domaćina, ali to su već detalji...:P) . U svakom slučaju moraju biti najmanje tri.
Tko neka bude :D


Vjenčanje

Iz serijala Lairds's Fiancées prevedena su oba naslova Nevjesta i Vjenčanje

Spomenuti naslov obrađuje priču koja se odvija nekoliko godina nakon zapleta u Nevjesti, a prati poglavara jednog škotskog klana, kojeg otac na umoru šalje svome savezniku, da ga ovaj odgoji i obrazuje kao vlastita brata kako bi jednog dana mogao osvetiti očevu smrt. Nekoliko godina nakon toga, kada mali dječak poraste i pretvori se u hrabrog i neustrašivog Škota, Connor slučajno nailazi na djevojčicu koja mu u naletu dječjeg nestašluka ponudi brak.Cijelo desetljeće kasnije, računajući s time da će to zakletom neprijatelju njegova oca pomutiti sve planove, Connor otima mladu djevojku koja mu se davnih dana ponudila i uzme je za ženu.
Obećana jednome muškarcu, a udana za drugoga samo zato jer je taj odlučio njezinu dječju glupost uzeti zaozbiljno, Brenna se našla u drugoj državi i u krevetu divljeg Škota.Ne preostaje joj ništa drugo nego da se primi posla i ukroti ga. A što bi drugo žena trebala s takvim divljakom?Dvorci


Četvrti roman iz serijala Crown's Spies, i jedini prevedeni, priča je o princezi Alesandri i Colinu od Cainewooda. Kao njezinu privremenu skrbniku, Colinu je dodijeljena dužnost da se pobrine za princezinu dobrobit i zaštiti je od gramzivosti onih koji su si zamislili da bi trebali preuzeti vlast u zemlji udajom za mladu Alesandru. Da bi to postigao, i što prije se vratio svojim poslovima, jednostavno joj treba naći prikladnog supruga.
Ipak, kako to obično biva, nije baš jednostavno razlučiti kada se obaveza počinje pretvarati u užitak, pa Colin uskoro zaključuje da je najbolji čovjek za taj posao zapravo on sam.
Kad napokon i tu "žrtvu" preuzme na sebe, ostaje mu još samo da shvati da titula supruga podrazumijeva i neke druge točke osim čistog pametovanja.
Hvala Bogu pa ima ženu koja će ga naučiti tu lekciju.Glazba sjene 


Tajna, Otkupnina i Glazba sjene naslovi su iz serijala Highlands' Lairds dostupni u našim knjižarama.
U središtu zbivanja je princeza Gabrielle koja se, naravno, treba udati da spasi kraljevstvo od rata. Na žalost (ili na sreću, ovisi na čijoj ste strani :D) umjesto da se uda, ona slučajno nekoga ubije, pa si dodatno zakomplicira život.A samo zato jer je dužan uslugu savezniku i prijatelju, koji se ženidbom osudio da Gabrielle bude rođakom, Colm McHugh mora oženiti princezu. Osim što je time dobio komad zemlje koji svi njegovi neprijatelji žele više od ičega, i samu krasoticu za ženu, Colm ima priliku pronaći i blago skriveno u ženinu kraljevstvu. 
Ako zasluži da mu Gabrielle kaže gdje ga točno tražiti.


Tri vrlo zabavna i opuštajuća naslova iz tri različita serijala uspješnice su, ako se mene pita, baš zahvaljujući ženskim likovima. Svaka upičena na svoj način, u isto su vrijeme elegantne i pristojne, a opet potpune igračice kakvima nema premca.
Donose humor i razdraganost u romane i razvodnjuju mušku dominaciju i ozbiljnost koju nameće radnja.
Nema nekih posebnih zamjerki koje bih bila u stanju pronaći, osim gomilanja tipfelera koji se ovdje pojavljuju kao gljive poslije kiše, ali to je stvar prijevoda.
Ovu autoricu preferiram manje od npr. Julie Quinn, Suzzane Enoch ili Judith McNaught, ali svejedno njezine romane toplo preporučujem.

Za plažu i godišnji odmor počastite se s kojim od ovih poslastica!


                 Vaša  Rose

Nema komentara:

Objavi komentar