četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Christina Dodd: Jedne čudesne večeri i Bosonoga princeza

Za sve ljubitelje povijesnih ljubića donosim dva naslova, od kojih je jedan na našim policama dostupan tek nekoliko mjeseci, pa ga se neki od vas možda još nisu stigli dokopati. Mozaik knjizi ne preostaje drugo nego što prije prevesti i posljednji nastavak serijala, za koji su ova dva romana kroz likove i događaje već postavili dobre temelje.

Jedne čudesne večeri

Princeza Clarice izdaleka dolazi u maleni škotski gradić i urođenim šarmom kojem prilično pripomaže i oštar um, odmah privlači pažnju njegovih stanovnika. Kao putujući trgovac odavno je naučila kako zainteresirati žene za proizvode koje nudi, ali ovaj puta nije računala na to da bi mogla zainteresirati i jednog muškarca.

Začaran nepoznatom ljepoticom, plemenitaš Robert MacKenzie Clarice odmah nudi smještaj dostojan prave princeze, ali njegove namjere daleko su od toga da zadovolje samo njezine kraljevske potrebe.
Muškarac kojeg je rat zauvijek obilježio i koji godinama nije našao razloga za sreću, odjednom se smije, a stanovnicima njegova grada jasno je da za to čudo mora postojati samo jedan razlog.
Ali unatoč ljubavi koja se rađa između Roberta i Clarice, princeza je dužna živjeti prema određenim pravilima, a ta ponekad zahtijevaju teške žrtve. Primorana donijeti pravednu, ali mučnu odluku, Clarice zna da je njezina dužnost najprije prema njenoj domovini, a tek onda prema željama njezinog srca. I iako ju je vlastita sestra napustila jer se ne slaže s njezinim ekstremnim odlukama, Clarice ne odustaje u svojim namjerama da se vrati kući.
Osim što povratak kući znači da će izgubiti sve drugo do čega joj je u životu stalo.Bosonoga princeza


Pobjegnuvši od starije sestre koja ju je praktički odgojila, princeza Amy preživjela je sve i svašta da bi napokon svoje mjesto pod suncem našla kod stare gospođice Victorine.
Hrabra i arogantna dama odluči povuči opasan potez te sa stanovnicima malog otoka Summerwinda otima opasnog lorda od Northcliffa, čovjeka koji je njezinoj dobročiniteljici i ostatku potlačenog stanovništva godinama nanosio nepravdu. 

Nasamaren od djevojke koja je na prvi pogled djelovala kao obična sluškinja, Jermyn Edmondson budi se u vlažnom podrumu, a sjećanja na drogiranu čašu vina koju je popio polako mu se počinju vraćati.
I ne samo da ga je otela, njegova zgodna otmičarka optužuje ga da je svojim nemarom naštetio cijelom gradu i ljudima koji su se godinama brinuli o njemu.

Prisiljen napokon se zapitati ima li možda trunčice istine u onome za što ga optužuju, Jermyn saznaje da njegov život nije bio onakav kakvim ga je smatrao. Veo tajne nadvijao se nad poslovima njegova strica i nestanka njegove majke, a da to sve shvati, prisilila ga je upravo princeza Nadmetna.

I ako se već mora boriti da spasi vlastiti život i svoje nasljedstvo, Jermyn je barem u jedno siguran: želi na svakom koraku uza se imati Amy. Pa makar to znači da se morali međusobno vezati za cijeli život. 
Možda lancem, a možda i nečim puno jačim od toga.


Christina Dodd osim povijesnih i ljubavnih romana piše i o fantastičnim temama, pa tako njezin serijal Darkness Chosen neki krste kao pravo osvježenje među paranormalnom romantikom te hvale njezino pisanje kao novi pristup pogledu na granicu između sila dobra i zla.

Od ove autorice za recenziju sam odabrala baš spomenuta dva naslova jer se, evo, trudim obrađivati knjige koje su prevedene na hrvatski (osim nekoliko nužnih izuzetaka :D) zbog toga jer su takve knjige dostupne u knjižnicama širom Hrvatske i dobar su materijal za plaže.

Jedne čudesne večeri i Bosonoga princeza po mome mišljenju ne mogu se mjeriti s naslovima majstorica poput Kresley Cole ili Julie Quinn, koje su jače i idejom i samom obradom teme. Naglašavam ovdje potrebu za izraženijim humorom koji ovakvu vrstu štiva (koje bi u nekim slučajevima više moglo ličiti na izvještaj opisa novovjekovne garderobe nego tople ljubavne priče) zapravo pretvara u zanimljivu dogodovštinu koja plijeni pažnju.

Ali kao zaključak moram objaviti svoje zadovoljstvo pročitanim i preporučiti vam da Clarice i Amy date priliku da vas same osvoje. Jedna od bolji karakteristika ovih romana svakako su njihovi živahni i životopisni likovi, počevši od odlučne Clarice i tvrdoglave Amy pa sve do stare gospođice Victorine koja je duša od žene, baš poput neke dobre vile iz Disneyevih bajki.

Zabavila sam se uz ove naslove i svakako u bliskoj budućnosti namjeravam baciti pogled na druge romane ove autorice. 


Do sljedećeg tjedna puse vam šalje


                     Rose <3


Nema komentara:

Objavi komentar