nedjelja, 18. prosinca 2016.

NetGalley ili kako do besplatnih knjigaDakle, probajmo odgovoriti na pitanje koje sve knjigoljupce najviše muči: ako ste bloger, kako do besplatnih knjiga?

Ovaj post možda će stati na kraj nekim vašim mukama, pa svakako pročitajte do kraja. Najprije moram  upozoriti: knjige o kojima govorimo i koje na ovaj način možete nabaviti isključivo su na engleskom jeziku
Sljedeća stvar koju je važno razjasniti je ta da ove knjige jesu besplatne u smislu da za njih ne morate ništa platiti, ali one se isto tako vama samo posuđuju na određeno vrijeme (ne znam o koliko se točno mjeseci radi jer sve koje sam dobila odmah sam i čitala pa mi se nikad nije dogodilo da bi isteklo to određeno razdoblje) nakon kojega se knjiga zaključa i više ju ne možete čitati. Isto tako, besplatne knjige ne dobijete bez da se od vas nešto očekuje zauzvrat. Ali do toga ćemo doći kasnije. 
Knjige na hrvatskom jeziku i ostalih jezika iz regije ne mogu se pronaći na ovom portalu, tako da ćete i dalje morati posjećivati omiljene knjižare da biste se njih dočepali. Uz to, odnedavno je dostupna i besplatna aplikacija Croatia Reads za Androide tako da se i njome možete poslužiti.
Ovaj post potaknut je velikim brojem zahtjeva za dijeljenjem pdf formata knjiga, koje ne samo da je ilegalno jer se time kradu knjige na koje nitko nema pravo, nego se na taj način šteti izdavačima. U današnjem postu predstavljam vam jedan od načina na koji blogeri mogu nabaviti knjige, a ako ćete pročitati post do kraja, bit će vam jasno zašto (osim onoga da to nije fer ni korektno) vam te knjige ne mogu proslijediti.
A sad, back to business


Što je NetGalley?
Najjednostavnije rečeno, NetGalley je online arhiva koja sadrži bezbroj različitih ARC-ova knjiga svih žanrova, a čak i onih naslova koji još možda uopće nisu objavljeni. Drugom riječju, to vam je raj na zemlji 😻😻😻

Naslovnica


Stvaranje profila na NetGalleyu vrlo je jednostavno. Stranica od vas ne traži nikakve osobne podatke, nego samo one koji detaljnije objašnjavaju vaše čitateljske preference.

Profil Rose Strong 

Kada ispunite svoj profil potrebnim informacijama, arhivu možete pretraživati po naslovu ili autoru ili pak možete pregledati ponuđene naslove određenih izdavača. Neki od njih za skidanje su dostupni odmah, dok za druge morate poslati zahtjeve, koji vam onda mogu biti potvrđeni ili odbijeni. Izdavač prema podacima na vašem profilu odlučuje jeste li čitatelj i recenzent kakvog on traži. Ako vam je zahtjev potvrđen, omogućeno vam je da preuzmete knjigu u epub ili MOBI obliku. 

Naslov odobren za skidanje/preuzimanje na mojoj polici


Sada kad ste knjigu dobili, slijedi vaš dio posla. Rekla sam na početku da se od vas očekuje da na neki način uzvratite na darovanoj knjizi. To radite u obliku recenzije na engleskom jeziku. Poanta besplatnih darivanja knjiga je ta da vi o tim knjigama pišete. Dakle, NetGalley od vas traži da nabrojite sva mjesta na kojima pišete o knjigama: blog, FB, Instagram, Amazon, Goodreads...i da na što više njih (ne morate baš na svim tim mjestima pisati o svakoj knjizi) objavite recenzije o pročitanoj knjizi. Oprez: Amazon i Goodreads nisu platforme koje zanimaju izdavače, oni su najzainteresiraniji za vaš blog. Više o tome pročitajte ovdje.

Da zaključimo. Da biste mogli dobiti pristup knjigama s NetGalleya, morate:
1. pisati recenzije na engleskom 
2. imati vlastiti blog, FB stranicu, Intsagram, Amazon, Goodreads ili neki drugi profil na kojem ćete te recenzije objavljivati. Možete imati sve te online platforme, ili samo neke od njih. Morate biti neka vrsta "profesionalnog" čitatelja. 

Recenzije koje pišete moraju biti napisane na način da se vidi da ste knjigu zaista pročitali, mišljenje koje iznosite može biti pozitivno ili negativno, ali obrazloženo, a dobrodošli su i prijedlozi o rješavanju problema na koji možda u knjizi naiđete. Što više recenzija objavljujete, time će vam više naslova u budućnosti biti odobreno. Ako ne objavljujete recenzije, NetGalley vam neće odobravati zahtjeve za skidanjem knjiga.

Stranica s mojim recenzijama na NetGalleyu

Na NetGalleyu ni jedan drugi korisnik ne može vidjeti vaše recenzije, nego se one šalju isključivo izdavaču ili autoru koji vam je odobrio skidanje knjige. Recenzija koju tamo napišete može biti detaljnija od one koje ostavljate na ostalim vašim online platformama, baš zato jer nije namijenjena čitateljima nego samom izvoru. Za pisanje i objavljivanje recenzije nema nikakvog vremenskog ograničenja. Također, izdavači nikada ne odgovaraju na vaše recenzije, a vi ih u svakom trenutku možete ažurirati, pisati ispočetka ili brisati.

Knjige koje dobijete dozvolu preuzimati šifrirane su, što znači da imate određeno vrijeme nakon skidanja na svoj e-čitač da ih otvorite, inače će se automatski zaključati i nećete ih više moći otvarati. Kad ih jednom otključate, kao što sam spomenula ranije, imate određeno vrijeme za čitanje prije nego što se automatski zaključaju. Isto tako, na prvim stranicama knjige jasno je navedeno ime osobe kojoj je knjiga odobrena, što znači da ako ta osoba neovlašteno "dila" knjigom (i njegova kopija se proširi, završi online i vlasnik izgubi nadzor nad njom- a to će se uvijek dogoditi), NetGalley više joj neće dozvoljavati preuzimanje knjiga. Možda postoje i rigoroznije sankcije, ali njih nisam istraživala. Dostupne su na stranicama NetGalleya. Nedozvoljeno "dilanje" knjigama pokazatelj je neozbiljnosti i neprofesionalnosti i ne pokazuje lijepu sliku o onome koji to radi. 


Još jedna stranica slična NetGalleyu je Edelweiss, ali priznajem da mi se ona sviđa puno manje od NetGalleya.

Dragi moji, NetGalley nije za vas ako se po kratkom postupku želite dokopati što više knjiga, jer ako niste odlučni u namjeri da ostavljate recenzije, nećete se njihovim blagodatima moći dugo koristiti. S druge strane, ako tražite mjesto na kojemu se možete bez zadrške izražavati (na engleskom- jednostavno moram to ponoviti) o omiljenim naslovima, iskoristite NetGalley i njihove pogodnosti. Plus, da vam uopće ne govorim kolike koristi ćete kao bloger ili recenzent imati od ovih recenzija. Ako se zaista potrudite, autori i izdavači će vas sami kontaktirati, slati vam svoje knjige i moliti vas za recenzije. Ako na svojim stranicama počnete objavljivati na stranom jeziku, na blog ili stranicu slijat će vam se hrpa čitatelja iz cijelog svijeta! To je instant boost za svačiji ego i motivacija koja vam neće dati da spavate nekoliko noći za redom (jer ćete biti zauzeti čitanjem 😁). 


Nadam se da vam je ovaj post razjasnio odakle meni raznorazne knjige o kojima pišem i na koji način i vi možete doći do sljedećeg naslova koji vas zanima. Ako već imate iskustva s NetGalleyem svakako ga podijelite u komentarima, a ako imate dodatnih pitanja, slobodno mi se obratite u bilo kojem trenutku.


Pusa od Rose ❤Nema komentara:

Objavi komentar