četvrtak, 2. veljače 2017.

Review/ recenzija: Cora Carmack: Losing It/Slatka nevolja

Recenzija na hrvatskom nalazi se ispod recenzije na engleskom 😚


I came across Losing It by accident and didn't read any reviews about the novel before reading it. The blurb seemed interesting and I was curious about this professor/student romance, so I decided to read and review it.  
There are two more novels in the same series:  Faking It and Finding It.Bliss Edwards is a college student who will soon graduate, but she's still a virgin. Her plan is to go out, find a guy and rectify that problem ASAP.
There enters Garrick.
He reads Shakespeare in a bar and sees a girl he's interested in. She takes him home, things get hot, but then she just leaves. Escapes, actually.
The next day, after telling her best friend she did have sex the day before, Bliss finds out her almost lover is actually her professor.
The two come to an agreement to forget everything that has happened, but they just can't keep their hands off of each other.
This is how a relationship between a student and a professor begins.


Beware of spoilers in the next few paragraphs. I tried to avoid details as much as I could, but there are some questions about this novel I really need to ask because I just can't pretend I don't find this things strange. Please, leave your thoughts about it in the comment section.
First, I really miss a real threat to the relationship of Garrick and Bliss, something a bit more serious than her best friend being in love with her. Something that would show us that in reality, there would be great consequences for the people that get involved in that kind of a forbidden relationship. Nowhere in this book is their relationship threatened by external causes or other people.
Then there's the thing about Bliss. She chooses to tell her best friend she had sex with her professor because that's easier for her to do than admit she was still a virgin. What moral values is Cora teaching us here? 
And mononucleosis? OMG. I had the misfortune to see from up close the symptoms of that illness, and let me tell you, the person who got sick was in a really bad shape almost for a month. At least one member of my family had to always stay at home and take care of them. When I read about Bliss and Garrick taking care of each other I felt, well, dumb. Where were their friends and family, why didn't anybody call? Who would change their sheets after them sweating all day? Who prepared food for two people who weren't able to swallow more than a half of a spoon of mashed bananas? 


I would recommend this novel for the younger readers. If you like to read about a bit more complicated emotional state and a plot that makes you question the morality of character's choices, than this isn't the book you'd find satisfying. 

Anyway, Losing It is a novel written in a simple way, full of humor and a few of unpredicted adventures. It will take your mind off of your everyday tasks for a few hours and tell you a story of a young girl in love and confused with the world around her. Bliss is trying to find her place in the society, and her searching for her perfect career is something a lot of young people can find easy to identify with. Give her a chance to tell you her story.

And of course, share with us what you think,

Rose ❤


Na roman o kojem danas pišem baš sam slučajno nabasala i opis mi se učinio zanimljivim iako je tematika vrlo škakljiva. Nisam čitala recenzije prije nego što sam knjigu uzela u ruke, a tek sam kasnije pročitala da su dostupna su i druga dva nastavka iz serijala: Savršena komedija i Nezaboravna avantura u izdanju 24 sata. Danas pišem u romanu za mlade, Slatka Nevolja.


Bliss Edwards uskoro će diplomirati, a još je djevica. To odluči riješiti jednim izlaskom na kojem namjerava pokupiti frajera i odvesti ga doma. Tu ulazi Garrick. Zgodan frajer u kafiću koji čita Shakespearea, a na to je Bliss slaba.
On je taj.
Odlaze u njezin stan i atmosfera u krevetu se diže do točke vrenja. Sve dok se ona ne ustrtari i ne pobjegne.
Sljedećeg dana odlazi na predavanje s prijateljicom kojoj je tog jutra rekla da se prošle noći savršeno provela, samo da bi iza katedre ugledala svog skoro pa ljubavnika.
Garrick i Bliss dogovore se da će se praviti kao da se ništa nije dogodilo, ali stvari im ne idu po planu jer ni jedno od njih ne može držati ruke podalje od drugoga. 
I tako započinje njihova zabranjena profesor-studentica veza.


Sljedeći dio možda će sadržavati nekoliko spoilera, pa čitajte s oprezom, ali htjela sam s vama prokomentirati nekoliko svojih nedoumica jer mi nikako ne daju mira. Komentare ostavite na za to predviđenom mjestu 😉
Ono što meni ovdje fali je zapravo neka stvarna prijetnja Garricku i Bliss, neka malo ozbiljnija od zaljubljenog najboljeg prijatelja. Nešto što bi pokazalo da bi, u stvarnosti, veza između profesora i studentice zaista mogla biti, a i bila bi, rigorozno sankcionirana. Čak ni u glavnom klimaksu priče ne pojavljuje se ništa slično, nego se protagonistkinja jednostavno miri sa svojim emocijama.
U vezi Bliss isto imam jednu dilemu. Je li lakše reći prijateljici da si spavala s profesorom samo da bi prikrila činjenicu da si još uvijek djevica? Pogotovo mirne duše i bez kasnijih preispitivanja tih tvrdnji. Kakve se vrijednosti ovakvim autorovim postupcima promiču?
I još jedna stvar: mononukleoza. Imala sam tu nesreću da sam svjedočila simptomima te bolesti u vlastitoj obitelji. Radilo se o razdoblju od mjesec dana kad je spomenuta osoba bila totalno van sistema. Mi ostali doma smo sve živo od poda do stropa dezinficirali. Rodbina i prijatelji su svako malo nazivali, a mi ukućani konstantno smo bili na raspolaganju. Kad sad pročitam da su njih Garrick i Bliss sami preboljevali tu bolest, a da se nitko od svih tih prijatelja i roditelja nije pojavio, osjećam se, u najmanju ruku, glupo. Tko im je mijenjao plahte kad su se znojili? Što su jeli dok 3 tjedna nisu mogli gutati ništa kruće od pola žlice mljevene banane? 


Iz gore nabrojenih razloga, ovaj roman možda bih preporučila malo mlađim generacijama. Onima koji traže likove koji ne uranjaju u kompliciranije emocije i koji više vole jednostavnu radnju bez dubljeg preispitivanja granica morala. 

U svakom slučaju, roman Slatka nevolja, pisan je jednostavnim i čitkim stilom, ispunjen je mladenačkim humorom i tu i tamo nepredvidivim situacijama. Zabavit će vas, uvesti u glavu mlade djevojke i ispričati njenu priču jednim jasnim, mladenačkim rječnikom. Blissine nedoumice oko njezine neposredne budućnosti interesantna su pitanja s kojima se puno mladih može poistovjetiti. Njezino traženje mjesta u svijetu čini ju pravom djevojkom iz susjedstva, koju je nekim slučajem samo zatekla jedna slatka nevolja.

Još jednu recenziju o ovom romanu, kao i o jednom nastavku, možete pročitati na blogu Life of a Bookworm. Nina i ja čitale smo ju u isto vrijeme i odlično smo se zabavile komentirajući pojedine dijelove, s time da je ona došla dalje od mene i pročitala još jedan nastavak. Čitate li i vi ponekad u paru ili u grupi istovremeno istu knjigu?

Jeste li pročitali ovaj roman ili koji od nastavaka? Pišite vaše mišljenje u komentare,

Rose ❤

Nema komentara:

Objavi komentar