četvrtak, 18. svibnja 2017.

Review/recenzija: Amy Harmon: The Law of Moses/Mojsijev zakonRecenzija na hrvatskom nalazi se ispod recenzije na engleskom 


If you are not new to this blog, then you know I'm a sucker for happy endings. I don't like (nor read) books about illnesses and human suffering, much less those which do not include the two protagonists living their happily ever after- together. 
That's why, after reading the blurb of this book, the first sentence to be precise, I decided not to read The Law of Moses.
But somewhere along the way, I changed my mind. I don't know why exactly, but what I do know is that I'm not sorry I did.Somebody found Moses in a laundry basket at the Quick Wash and soon the whole town knew about the crack baby, abandoned by its crack-addicted mother. Everybody expected Moses to have all sorts of problems due to his mother condition while she was carrying him.
And he did. He was messed up. Different. Beautiful. A boy who lived by his own laws.
The Laws of Moses.
But there was a girl and she was amazed by him. People warned Georgie about Moses. He warmed her about himself, but there was something about him she couldn't resist.
And that's where their story begins.


So I decided to read this book. And, excuse my french, but it knocked me on my ass so hard I'm still spinning.
Why didn't I found any information of this novel having fantastic elements? Just like that first sentence in its description, it may make some readers decide not to read the book. Don't you think that's terrible? I think it's sooo important to know the genre of the book before reading it. If, at any moment, I knew that this was more than just a story of 'of pain and promise, of heartache and healing, of life and death', but also about a human connection that goes beyond life or death, I'd turn the world upside down to be the first one to read it.


The blurb and not so detailed reviews I've read before reading lead me to some really wrong conclusions about what to expect with this novel. That almost made me not to pick it up and read it. And it would be such a shame because it's an amazing read.


The Law of Moses is perfect. I love the contrast between the personalities of two leading characters. Not only that they are complete opposites to each other, but there's also the contrast between the Moses before, and Moses after. Georgie before and Georgie after. We get to witness the natural and entirely beautiful change in both of them, but in the midst of all  that, see that they've also stayed the same. Special. Human.

I'm so happy that I've decided to read this book after all (I've obviously known on some higher level that i would love it 😜) and I hope that this review can give you a better insight into what this novel can offer. Yes, I know that some people like to be surprised, but there are also those who like to know what they're getting into with a novel they choose. 

I'm looking forward to reading the next book in this series, The Song of David. Hopefully it gets even better. 
You're welcome to share your thoughts in the comment section. Have a nice week,
Rose ❤
Od trenutka kad je osvanuo na policama naših knjižara, Mojsijev zakon osvaja čitatelje brzinom koja ne posustaje. 
Dugo sam se vremena dvoumila bih li ga čitala, jer me zbunio opis romana, pogotovo njegova prva rečenica ("Ako vam unaprijed, odmah na početku, kažem da sam ga izgubila, bit će vam lakše nositi se s time."). Ne volim čitati knjige o bolestima, ljudskim patnjama i nedaćama koje još k tome završavaju tragično i na bilo kakav način razdvoje protagoniste, a opis na koricama Mojsijeva zakona naveo me na zaključak da će roman upravo tako završiti. Znate me, znate da sam od onih koji vole dobar stari (predvidljivi) happy end.
No nešto me vuklo prema ovoj knjizi i na kraju sam ju ipak uzela u ruke. 
I bome nisam požalila.


Mojsije je pronađen u košari u praonici rublja, a vijest o napuštenoj bebi proširila se gradom brzinom svjetlosti. Majka mu je bila lokalna djevojka i ovisnica o cracku, a Mojsiju su prognozirali svakojake probleme zbog načina života koji je njegova majka vodila za vrijeme trudnoće.
A takav je i postao. Problematičan. Drugačiji. Prekrasan. Mladić koji je živio prema svojim pravilima. 
Mojsijevim zakonima.
No postojala je i djevojka, a tu djevojku Mojsije je fascinirao. Svi su je upozoravali da se kloni dečka kojemu je omiljena aktivnost izazivanje nevolja, no bilo je nešto u Mojsiju čemu Geogrija nije mogla odoljeti.
I tu počinje njihova priča.


Kada sam ovu knjigu napokon krenula čitati, oprostite na izrazu, ali skoro sam pala na dupe.
Zašto nitko nigdje ne spominje da Mojsijev zakon sadrži elemente fantastike? 
Baš poput one prve rečenice iz kratkog sadržaja (koja, samo ću reći, može zavarati) i to je važan podatak zbog nepostojanja kojeg će poneki čitatelj možda odustati od čitanja (ja skoro jesam). Nije li to strašno? Ja mislim da je prije čitanja vrlo važno znati u koji se žanr upuštate. Da sam u kojem od brojnih komentara dostupnih o knjizi pročitala da roman nudi više od 'priče o boli i obećanju, tuzi i iscjeljenju', da sam, recimo, pročitala kako ova knjiga, osim što pobuđuje širok raspon emocija, opisuje nevjerojatnu povezanost duša koju ne ugrožava čak ni granica života i smrti- bila bih se počupala za ovaj roman s kime god treba samo da ga se prva dočepam.

Opis ove knjige, i zapravo to tek sada vidim, hrpa komentara o njoj od kojih zapravo ni jedan nije bio precizan, navela me na potpuno pogrešan trag zbog kojeg sam skoro propustila jedan prekrasan, očaravajući roman.


Mojsijev zakon je upravo predivan. To ponajviše tvrdim zbog vještog kontrasta između likova. Ne samo da su Mojsije i Georgija suprotnosti koje se nadopunjuju, već likovi predstavljaju oprečnost unutar sebe samih. Promjena koja se u njima zbiva tijekom godina oku je vidljiva, logična i opravdana. Posebni su po tome što, unatoč godinama i promjenama koje su doživjeli, i dalje ostaju posebni. Nikakvo čudo ih ne iskupi, već nauče živjeti s onime što im je viša sila dodijelila- i upravo po tome su nam slični- i dalje su samo baš poput nas, obični ljudi.

Hvala onoj višoj sili koja me prosvijetlila dovoljno da ovaj roman ipak poželim pročitati i mojoj R koja mi je poslala knjigu. Ova recenzija je za tebe 😚.
 Nadam se da će vam ovih nekoliko redaka pružiti drugačiji pogled na Mojsijev zakon, te ponuditi pokoji podatak koji bi vas dodatno zainteresirao za čitanje. U njoj ima i svojevrsne čarolije (onaj meni omiljeni, nenadmašiv fantastični element) što je upravo krucijalni dio njezine privlačnosti kojom mene osvojila, a možda je baš i tajni sastojak koji će vas privući da je pročitate.

Bacam se na drugu knjigu u serijalu, Davidova pjesma, čim je uspijem nabaviti, a do tada vas ostavljam s ovim čudom od romana. Uživajte.

Rose ❤P.S. vi koji ste pročitali, dajte mi u komentare svojih pet sjajnih 😉

4 komentara:

 1. Hvala na prosvjetljenju. Nisam imala pojma da ima i elemente fantastike. Naslovnica privlači ali kratki sadržaj i ime knjige totalno odvlači. Ne bih se čudila da neki pomisle da knjiga ima neku vjersku tematiku, nikad ne znaš hahah
  Dohvatit ću se i ove knjige. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Daaaa, mene je stvaaaaaarno iznenadila! Toliko sam puno komentara pročitala o toj knjizi, a ni u jednom nisam naišla na taj podatak i onda još, kao što ste i rekli, i kratak sadržaj odvlači, i skoro sam zbog toga odustala od knjige. Po mojem mišljenju, baš je taj fantastični element ono što knjizi daje tu čar koja je osvojila i starije i mlađe čitatelje što je zapravo pravo čudo jer fantastični elementi ponekad odbijaju određene grupe čitatelja.
   Bilo mi je važno to spomenuti u recenziji i evo ga, ako samo vama pomogla, baš mi je drago! <3
   Javite dojmove nakon čitanja, bez obzira kakvi bili :*

   Izbriši
 2. Zagrljaj sa starijom cerkom, mazenje sa mladjom, krecenje zavrseno, kuca sredjena, muz u blazenom snu. :-) Sve vreme dok sam citala komentar je bio preduboko. Knjiga me rastavila na delice, a potom sastavljala po svom sablonu. Jedna od retkih i neponovljivih. I David je divan, ali sad mislim da sam trebala da napravim veci razmak u citanju.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Baš sam sretna što vas je oduševila! Ni ja još nisam uspjela pročitati Davida, ali pokušat ću ga što prije nabaviti.
   Nisam Mojsija pročitala tom brzinom kojom sam htjela i namjeravala, ali mislim da bi ostavio još bolji dojam (ako je to uopće moguće) da sam završila obje knjige onom brzinom kojom i vi. Uvijek mi je draže čitati romane iz istog serijala odmah jedan za drugim jer kad jednom uronim u priču, onda ne izlazim iz nje danima <3

   Izbriši