četvrtak, 4. svibnja 2017.

Review/recenzija: Stephanie Laurens: Scandal's Bride/ Gospodarica doline
Recenzija na hrvatskom nalazi se ispod recenzije na engleskom 
Whoever got to know Cynster family by now, knows once they start reading the book, they can't  stop after just the first one. Or the second. So here we are, reading the novel number 3 in Cynster series, Scandal's Bride.
Catriona Hennessy is a lady of a walley she lives in. She has been living alone for a great number of years and doing just fine.
But now, after the death of her uncle, to save her family from ruin, she has to marry Richard Cynster, a man also known as Scandal.
Catriona lives by the law of her Lady, a mystical being that gives her premonitions of the future father of her children, that is Richard, but after meeting him, she realizes he's not a right man for her.
She think she needs a man ready to live by her laws, one that will not ask questions but obey her in everything.
A man nothing like Richard Cynster.
But is her way the right way? Or will her blind determination bring her nothing but trouble?


Cynsters are a family that lives to acquire and to keep. But what they like to worship most are people. They seek love as the only thing that can guarantee their family to survive. Love means family, and family means wealth. Every one of Cynster's men live to keep that family growing. Richard does it by being a man ready to live in a shadow of his lady, ready to help, but out of the spotlight. 

Catriona is a woman described the way men are used to be described in this kind of novels. She keeps for herself, and has ever only trusted herself. That makes us ready to see her as a cold and arrogant person, but gives us an ppportunity to observe how her behavior changes. She realizes she doesn't always have to be right to make things right.

Her 'Lady' makes the whole novel a bit more mystical and fantastic, the thing that made me like it even more.


But there is that one thing I have to comment, the thing that made me a bit nervous, so I'll do it (not to spoil) by only saying this: having sex with an unconscious person makes it a rape.
I don't know how they succeeded to miss this 'detail' before publishing but it made a lot of Laurens' fans angry, and some even refused to read the book after seeing the scene was not somehow justified later on.

Anyway, I'm sure that the loyal fans of this author will find this novel as amazing as the first two in this series, and will want to read the next installment ASAP. There are 20 more novels to go, people. Time to start reading.

Rose 


Tko god je upoznao zločeste rođake Cynster, jedva je dočekao Gospodaricu doline, treći nastavak u serijalu Cynster. Meni je najprije, prije samog naslova, za oko zapela odlična naslovnica. Znanje općenito volim što se toga tiče jer su im naslovnice uvijek među najmaštovitijima, ali ova je potpuno u meni omiljenoj kombinaciji boja, koja mi baš odgovara uz tematiku pa će uvijek imati posebno mjesto na polici.


Catriona Hennessy od smrti svojih roditelja samostalno upravlja dolinom u kojoj živi, te vlastelinstvom koje hrani sve njezine stanovnike.
Nakon smrti strica s kojime se nikad nije slagala nađe se pred zidom. Ako se ne uda za Richarda Cynstera, sva stričeva dobra bit će oduzeta njegovim nasljednicima, ostavljajući cijelu obitelj na ulici. 
No Catriona je skeptična unatoč tome što izgleda da joj je Cynstera namijenila upravo njezina Gospa. On je previše energičan, previše odlučan i dominantan da bi joj mogao biti suprug. Njoj treba čovjek koji će se prilagođavati njezinim željama i obvezama.
No Richard zvani Skandal je i dalje Cynter što znači da zna prepoznati prave vrijednosti i pronaći ravnotežu koja će ih oboje ispunjavati kao osobe i supružnike.
Catriona samo mora staviti pod kontrolu vlastitu aroganciju dovoljno dugo da primijeti kako ima priliku vezati se za muškarca koji joj  nudi upravo ono što ona želi. 


Cynsteri su obitelj poznata po svojem motu imati i zadržati. No za njih zemaljska bogatstva vrijede samo onoliko koliko dobra čine istinskim vrijednostima: obitelji i ljubavi. Svaki od Cynstera koji smo dosad imali priliku upoznati na svoj način doprinosi obiteljskom imenu, a Richard se posebno ističe svojim strpljenjem i sposobnošću da ostane 'vladati' iz pozadine.

Ovdje mi se posebno sviđa Catriona, koja je prikazana na način na koji se većinom prikazuju muški likovi. Život ju je naučio da se oslanja samo na sebe, svoja znanja i mogućnosti pa bi se njezino odrješito nepovjerenje prema drugima moglo proglasiti arogantnošću i hladnoćom. Zanimljivo mi je bilo pratiti kako se slojevi njezine samonametnute maske tope jedan po jedan dok pokušava svijet sagledati novim očima, a iz umišljene djevojke pune predrasuda prerasta u ženu koja shvaća da ne mora uvijek biti u pravu kako bi uspjela u svojim naumima.

Takozvana 'Gospa', lik koji Catriona i stanovnici doline štuju kao božanstvo ovom romanu daju dozu mističnosti koja predstavlja elemente fantastičnog, što je upravo ono što volim.Drugu stvar koja me malo potresla u ovom romanu naprosto moram komentirati, a to ću (da ne spoilam) napraviti uz ovu tvrdnju: seks s osobom koja nije pri svijesti obično bi se nazivao silovanje...
Osim te zamjerke, za koju ne razumijem kako je nekome prije objavljivanja promakla (jer se nadam da ju ne smatraju opravdanom), a koja je, koliko vidim, podijelila Laurensine fanove na one koji će joj to oprostiti i one koji neće, ovom knjigom sam zadovoljna i mogu je preporučiti.

Sve u svemu, čitatelji koji su upoznali autoricu u prethodnim romanima (Đavolja nevjesta i Preljubnikova zakletva) zasigurno neće preskočiti ni ovaj roman. U originalu postoje nevjerojatna 23 nastavaka u ovom serijalu što me vrlo veseli, jer ih je još dvadesetak pred nama!
Sljedeća priča je Demonova. Ja sam nestrpljiva, a vi?

Rose ❤Nema komentara:

Objavi komentar