četvrtak, 19. listopada 2017.

Recenzija: Darynda Jones: Prvi grob desno


Moje su se želje ostvarile!
Mjesecima već čekam neki naslov poput ovoga: paranormalna romantična priča. U nastavcima!
Ima li itko sretniji od mene?
Danas vam sa zadovoljstvom pišem o romanu Prvi grob desno u serijalu Charley Davidson (koji ukupno ima 12 nastavaka) autorice Darynde Jones, koji nam donosi Algoritam


Charley Davidson nimalo se ne iznenadi kad je jednog dana posjete tri mrtvaca. No dobro, ne baš mrtvaca, nego tri duše. Duha. Kako god. 
Njoj je sasvim normalna situacija da je preminule duše mole za pomoć i da je ona jedina koja ih vidi i da ljudi nijemo u nju gledaju kad hoda ulicom vodeći razgovor s praznim prostorom. I to da rješava policijske slučajeve baratajući informacijama koje joj ne bi trebale biti dostupne.
Njoj je sasvim normalno što u većini slučajeva ispada nenormalna.
Charley dio vremena radi kao privatna istražiteljica, ali inače je sablasnica, i to "jedina s ove strane Marsa". Ona pomaže dušama da prođu kroz nju kako bi otišle na drugu stranu, gdje god to bilo. Ali tu i tamo jedna od tih duša zadrži se na Zemlji malo duže, obično kako bi raščistila neku zavrzlamu koju za života nije stigla razriješiti.
Zato se Charley nimalo ne iznenadi kad stignu njih trojica. No pojava one četvrte spodobe, one koja ju prati od trenutka kad je rođena, to ju bome brine.
A tu je i onaj mali malecki detalj s mističnim frajerom koji ulazi u njezine erotske snove. Hmmm...izgleda da će za Charley stvari uskoro postati vrlo zanimljive.


Oh, oh, oh, što to ovdje imamo!
Pa je li to priča s paranormalnim, romantičnim, krim-policijskim elementima, sa suptilnim obećanjem potencijalnih vrućih scena i mističnim likovima koji tek čekaju red da nas zabljesnu svom svojom genijalnošću?
Ou jea! 😍😍😍

Previše je (i to neoprostivo previše) vremena prošlo otkad sam imala zadovoljstvo pisati o ovakvoj vrsti romana i previše je vremena prošlo otkad sam uopće imala prilike naći ovakvu vrstu romana prevedenu na hrvatski i dostupnu u našim knjižarama. 
Jeste li primijetili da većina fantasy romana koji se pojave obično budu namijenjeni mlađoj (young adult) publici? Upravo sam zato oduševljena s Charley Davidson. Ne, niste krivo pročitali, ime glavne junakinje nije slučajno toliko slično imenu poznate marke motocikala Harley Davidson. Ona je po mnogočemu posebna. Charley je sablasnica čiji cimer je duh koji lebdi u kutu. Nema dečka i to ju nimalo ne brine. Nije jedna od iskompleksiranih junakinja koje trebaju svog heroja kako bi noću mogle spavati.

Ona je zabavan, ciničan, nadasve humorističan lik koji se sa svojom posebnošću nosi na nenadmašan način. Drska je, odrješita i odlučna. Drži se svojih principa no istodobno pokazuje svoju suosjećajnu stranu. Često dobije po nosu jer joj je istjerivanje pravde na prvom mjestu, no ne odustaje. 


Ovu knjigu jednostavno morate imati. Ako ste željno dočekali roman u kojem likovima prijete natprirodne sile, a volite priče u kojima likovi pokazuju svoju junačku stranu rješavajući detektivske slučajeve, a pritom ne pokušavaju zatomiti nježniju crtu svojeg karaktera, red je da pročitate Prvi grob desno.Ovdje možete pronaći recenziju ovog romana na engleskom.
Nema komentara:

Objavi komentar