četvrtak, 8. veljače 2018.

Recenzija: Holly Black: The Cruel Prince


Eh, da mi je sad 17 pa da se smijem zaljubiti u ovog princa...😜
Jednom sam počela čitati neki roman Holly Black, ali kao što ste vjerojatno primijetili, toliko mi se sviđao da sam mu čak zapamtila i ime. Noot.
Tako da nemam pojma koja me to strijela pogodila da se uputim u čitanje ovog romana, ali ova vrsta strijele slobodno me pogodi kadgod hoće.
The Cruel Prince 
naprosto je odličan. Radi se o prvom romanu iz trilogije The Folk of Air, u originalu objavljenom prije svega para tjedana. Sljedeći nastavak najavljen je tek za 2019, a ova  knjiga, naravno, nije neprevedena na hrvatskski.

Jude je bilo samo sedam godina kada je nepoznati muškarac ušao u njezin dom, ubio njezine roditelje pa njezine dvije sestre i nju odveo u drugačiji svijet. Svijet vila i magije. Svijet koji mrzi smrtnike.
Odrasla u kući opasnog generala, Jude je bilo pruženo sve što jedna djevojka može poželjeti, ali deset godina života među vilama neminovno ju je moralo promijeniti.
Unatoč tome što je čovjek, Jude ne može zamisliti život izvan vilinskog svijeta i svom se silom pokušava uklopiti.
No na svakom ju koraku podsjećaju da je drugačija. Grupa njezinih školskih kolega predvođena kraljevim sinom jedna je od onih koji joj najviše zagorčavaju život.
Kako bi im dokazala da nije ništa manje vrijedna, Jude postane ratnica.
A nakon kraljeve smrti, upravo to je prisili da uđe pravu pravcat igru prijestolja.


Uvijek se sva zgrčim kad moram pisati o knjizi koja se odvija ili uključuje vilinski svijet. Kad čujemo riječ vila, većina nas obično zamisli Zvončicu koja maše čarobnim štapićem i sva napeta leti uokolo ispunjavajući želje, jer je to cilj njezinog altruističnog postojanja. To je zbog toga što u hrvatskom, za engleskih mnoštvo naziva (fairyfatafayfeyfaefair folk), koji nose različite konotacije, mi imamo samo taj jedan jedini. Usto, da uopće ne spominjem, nemamo nijedne knjige ili serijala, prevedenog ili napisanog, iz ovog žanra, čiju bi radnju nosili ovakvi likovi.
Naravno, sasvim je moguće da griješim (dao Bog da jezik pregrizla 😅), pa ako vi znate koju, dajte mi ju dolje napišite jer zaista me zanima. Voljela bih znati što se još kod nas ovakvoga ima pročitati. 

No osim ako se ne radi o bajkama za djecu, ni jedna vila u literaturi za starije generacije, pogotovo ako se radi o young adultu, kao ovdje, vile neće proglasiti miroljubivim stvorenjima. Kao i bilo koji drugi fantastičan narod, vile nisu ljudska bića što znači da će između njih i naše civilizacije doći do neke vrste sukoba. A to je upravo ono što mi trebamo.


No vratimo se mi našem okrutnom princu. 
Bolji od Grimizne kraljice, sličan (iako ni približno opširan) Prijestolju od stakla, The Cruel Prince, priča je o vilinskom kraljevstvu čijeg kralja će na tron posjesti ljudska djevojka.
Jude je ljudsko dijete koja moja postati borac, izdajnik i puno gore od toga kako bi mogla preživjeti u svijetu nepravde.

Tko je okrutni princ i koja je njegova uloga u ovom romanu, neću vam reći, ali ne morate sumnjati u to da će vas saznanje, kad do njega dođete, oduševiti.

Nakon kraljeve smrti skidaju se maske i pokazuju prava lica. Saveznici postaju izdajice, a neprijatelji su jedini na koga može računati. Jude dokazuje kako izgleda kad se magija okrene u korist čovjeka, a vilinski životi padnu u ruke smrtnika.

No Jude mora biti spemna na žrtve. Mora postati osoba koja nije željela biti i suočiti se s time da je druge ljude pogrešno prosuđivala. Nije jedina koja je bila ponižavana, mržena i neshvaćena. A osoba koja će joj to dokazati upravo je ona koju Jude najmanje podnosi.

Zabrinutost, strah i sumnja kolumniraju kada se rodi privlačnost, najgori od svih osjećaja. Jedini protiv kojeg se Jude ne zna boriti. 
Kako bi Jude spasila tron i predmet svojih skrivenih želja - Cardana - ona ga mora izdati.

Ako čitate na engleskom, ovu morate imati.


Ovdje možete pronaći ovu recenziju na engleskom.
Na sljedećim linkovima možete pronaći recenzije sličnih romana: 


1 komentar:

  1. Serijal Krila od Appryline Pike je odličan young adult serijal preveden na hrvatski... I čak su vile dobra stvorenja koja pomažu u spašavanju ljudskog svijeta. Zaista je genijalan.

    OdgovoriIzbriši