srijeda, 28. veljače 2018.

Recenzija: Mary Simses: Sezona borovnica


Debitantski roman Mary Simses osvojio me naslovom. Posljednjih nekoliko dana bili su najhladniji ove zime (a meni je u glavi već skoro proljeće i kladim se da nisam jedina), a unatoč tome što volim snijeg i svoje čizmice, polako mi već fale oni topliji dani. Zato me oduševio ovaj naslov iz Mozaik knjige.
Sezona borovnica
namamila me sjećanjima na toplinu, sunce i dakako, borovnice. Podsjetila me na sparne, lijene dane kad vrijeme provodimo uz sladoled i limunadu.
A postoji li bolji razlog da pročitamo knjigu nego saznanje da će nas ona povesti na put na neko novo mjesto i u neko drugo vrijeme?
Zasigurno ne postoji. Zato krenimo.

Ellen Branford poznata je odvjetnica s Manhattna koja nakratko stiže u gradić Beacon u ameriškod državi Maine. Njezino putovanje posljednja je želja njezine voljene bake. Naime, Ellen mora dostaviti pismo Chetu Cummingsu.
Prije mnogo godina, Ellenina baka Ruth otišla je iz Beacona, svojeg rodnog grada, a time za sobom ostavila svoje planove, čovjeka kojeg je voljela i sve svoje snove. Odonda nije ni pomislila na sve što je nekada imala.
Ili možda jest?
Posljednjim dahom Ruth moli Ellen da odnese pismo Chetu, a na putovanju koje Ellen započne pronaći će puno više nego što se nadala.
Jednom kad stigne u Beacon, nađe se u nizu nevjerojatnih situacija koje će ju natrjerati da preispita sve što zna o sebi - tko je ona, što želi od života i, ono najvažnije, koga zaista voli.


Ako se nađete u SAD-u pa poželite naći savršeno mjesto za odmor, bio bi to gradić Beacon u Mainu. Zamislite mali gradić, ljude koji se svi međusobno poznaju, i nepregledna polja borovnica. Zamislite pite od borovnica, muffine i sladoled. Zamislite nekoliko dana što dalje od gradske gužve i vreve, negdje gdje možete prošetati do plaže i gledati zalazak sunca.
Zamislite jednostavniji i mirniji život.

Upravo to ocrtava ovaj roman. Nakon što je došla u Beacon, Ellen se našla u nizu situacija koje su joj dokazale koliko malo zapravo zna o svojoj baki, a dok otkriva detalje iz njezina života, shvaća da se i sama počela mijenjati.
Perspektivna odvjetnica iz velegrada mora se suočiti s činjenicom da život u malom gradiću može biti sasvim zadovoljavajuć, a ona se nekim čudom tamo uklapa.


A upravo u tome leži problem. Ellen si je sagradila život na nekom posve drugome mjestu. Ima dobar posao, uglednog i voljenog zaručnika te sigurnost u to da je čeka život koji je oduvijek zamišljala.
Ali je li zaista?
Dok istražuje grad s misterioznim neznancem koji joj je spasio život, Ellen počinje osjećati potrebu da okrene leđa svemu što je dosad željela i okrene se nekim novim željama i planovima.
Jer ima li išta gore od toga na kraju života preispitivati se o tome jesmo li život proveli na najbolji način?

Kad bi još samo znala koji je način ispravan. Ali kada bi, život ne bi bio ni upola toliko zanimljiv.

Ovo je priča o hrabrosti, o suočavanju s istinom da se stvari i ljudi mijenjaju. Mi smo rezultat svega što smo preživjeli. Učimo živjeti i rasti, odbacivati stare navike i planove kojima je jednostavno prešao rok trajanja. Naučimo praviti mjesta za nove izazove, nove ljude i svježe odluke. Život nas ponekad plaši. Ali u svaku avanturu kreće se uz dozu straha i nesigurnosti. 

Ova topla priča dokazuje da postoje vremena kad se naš život jednostavno mora promijeniti. Mene je potaknula da neke od tih promjena dočekam s osmijehom na licu. Je li dotaknula i vas?


Ovdje možete pronaći ovu recenziju na engleskom.

Nema komentara:

Objavi komentar