srijeda, 28. ožujka 2018.

Recenzija: Sara Holland: Everless


Evo dokaza koliko patim za maštovitim, bogato dizajniranim naslovnicama. Nedavno sam dobrih sat vremena provela na Goodreadsu, bilježeći imena svih romana na koje sam naišla, a koji su me zaintrigirali nečime što sam našla na koricama.
Tako sam naletjela i na 
Everless,
koji je objavljen u siječnju ove godine. Prvi roman u serijalu od 2 dijela, čiji se nastavak očekuje 2019. 
Roman nije preveden.


Prije desetak godina Jules i njezin otac bili su protjerani iz Everlessa, nakon što je Jules svjedočila nečemu što nije smjela vidjeti.
Sada, godinama kasnije, njezin otac i Jules, baš kao i mnogi drugi ljudi u kraljevstvu, žive na rubu gladi. No Julesin otac na rubu je života.
Kako bi otplatio dug, dozvoljava da mu se pusti krv, a time oduzme još nekoliko mjeseci života, koje će vjerovnici odnijeti bogatoj obitelji Gerling.
Kako bi spasila oca prolijevanja krvi, Jules se prijavi za mjesto sluškinje na dvoru. Njezin otac protivi se njezinom odlasku uz opomenu da se Jules ni pod koju cijenu ne smije približiti kraljici i Liamu, mlađem sinu obitelji Gerling.
No na dvoru živi Roan, nasljednik obitelji Gerling i mladić s kojim se Jules u djetinjstvu družila i prema kojemu još odonda gaji osjećaje.
Jednom kada stigne na dvor, Jules se uplete u priču o Kraljici, Čarobnici i Alkemičaru, moćnim pojedincima koji su vrijeme pretočili u krv i time zavladali kraljevstvom. Jules otkrije da sama posjeduje dar magije i napokon sazna da su se svi strahovi njezinog oca obistinili. Njezino dvoje protivnika sada joj je za petama.


Da budem neugodno istina, naslovnica je jedina stvar koja u ovom romanu zaslužuje najvišu moguću ocjenu.

Problem s ovim romanom započeo je već u prvom poglavlju i trajao negdje do osmog - devetog, od njih 30, što je skoro jedna trećina knjige. Valjda je došlo vrijeme da nakon toliko dobrih romana nagazim na jedan problematičan. 
Ono što mi se u tim prvim poglavljima nije sviđalo jest inzistiranje na naraciji. Ja sam čitatelj koji treba dijaloge jer mi bez njih tekst jednostavno postane dosadan i jednoličan, a u hrpi odlomaka izgubi se ono važno. Dijalozi na početku ove knjige bili su rijetki i ni po čemu pamtljivi. 

Zbog tolike količine naracije iz gledišta glavne junakinje, ostali likovi jako malo dolaze do izražaja, što je prava šteta, jer mi zbog toga ni jedan nije pretjerano prirastao srcu. A to je žalosno, pogotovo zato što jedan od likova ima puno potencijala i temelje za dobar razvoj karaktera. Šteta što ga susrećemo tako rijetko.


Sam koncept ovog young adult fantasy romana prilično je zanimljiv, to moram naglasiti. Likovi žive u svijetu u kojem je životna sila zarobljena u krvi stanovnika kraljevstva Sempere, a namjernim puštanjem krvi osobi se oduzima preostalo vrijeme života. Krv je time postala glavna valuta. Kada bi osoba prekršila zakon, ili jednostavno ne bi imala novaca da podmiri neki dug, vjerovnici bi joj uzeli krv u vrijednosti nekoliko dana, mjeseci ili godina života, pretvorili je u kovanice i odnijeli vladajućoj obitelji.
Oni bi ubacili kovanicu u piće u kojem bi se rastopila životna sila osobe koja je dala krv. Nakon što bi osoba popila takav napitak, njezin život produžio bi se za toliko vremena koliko je pisalo na kovanici.

Sadržaj na koricama zvučao je primamljivo jer me podsjećao na koncept filma Vrijeme je novac iz 2011. U njemu su glumili Justin Timberlake i Amanda Seyfried, a vrijeme se tamo isto koristilo kao glavno sredstvo razmjene. No to je zapravo jedina sličnosti između filma i ovog romana, što je u svakom slučaju pohvalno.

Roman iz stranice u stranicu postaje sve zanimljiviji što se radnje tiče, no samo u slučaju da ne odustanete na onih prvih sporih nekoliko poglavlja (ako pak baš volite takav način pisanja, ovo je prva stvar za vas). Ipak, autorici fali ono nešto, način da prikaže "bit" svakog lika kojom bi me kao čitatelja privukla i natjerala da mi bude stalo. Nema elegancije ili bilo kakve pjevnosti u njezinom stilu, i jedva sam uspjela iščupati 2 citati koja bi bilo vrijedno upamtiti. Zbog toga ovom romanu dajem samo prolaznu ocjenu i nisam sigurna hoću li uopće posegnuti za nastavkom jednog dana kad dođe. 

Ako biste željeli pročitati o još kojem romanu slične tematike, usmjeravam vas na stranicu Popis recenzija na samom vrhu gdje postoji popis svih napisanih recenzija o romanima ovog žanra.


Ovdje možete pronaći ovu recenziju na engleskom.
Nema komentara:

Objavi komentar