srijeda, 18. travnja 2018.

Recenzija: Ingrid Divković: Živi mi se


Vrijeme je za nešto malo drugačije, svježije i svakako mudro.
Živi mi se
prva je knjiga Ingrid Divković koju čitam zbog čega sam bila izuzetno uzbuđena prije nego što sam je uzela u ruke, a isto uzbuđenje hvata me i sad, kada imam priliku govoriti o njoj.
Knjiga je dostupna u izdanju Stilus knjige.


Tri će nam žene ispričati što je to život. 
Ana, tinejdžerica, siroće i optimistična duša. Djevojka koja u svemu vidi dobro, iako ga je rijetko kada imala prilike iskušati na vlastitoj koži.
Elena, bogata, naizgled sretno udana žena i Anina udomiteljica, zadovoljna svime osim sama sobom. 
I Naida, Anina odgajateljica koja je za svoju bol utjehu pronašla u onom najčišćem i najnevinijem - u brizi za djecu.
Tri žene govore o životu, a istovremeno ga se boje živjeti.


Nitko nije bez grijeha. Naša prošlost ne određuje našu budućnost - naša sadašnjost to čini. 
Ako pročitate ovu knjigu, te ćete dvije neporecive istine zaista morati priznati. Zaželjevši nam dobrodošlicu u život ove tri žene, autorica nam je otvorila prozor u svijet nesavršenstva, gubitka i sumnje. 
Još važnije, u svijet naizgovorenih, prešućenih želja.
Tri žene, naizgled potpuno drugačije jedna od druge, gaze različitim stazama prema istom cilju - životu u ljubavi.

Osim njih troje upoznat ćemo i sam Život, pripovjedača koji zna sve završetke, a opet ne zna kako će završiti njihove priče. I upravo u tome leži ona najvažnija pouka. Mi smo ti koji određujemo vlastitu sudbinu. Postoji više puteva koje nam život velikodušno nudi, ali samo mi znamo koji ćemo od njih odabrati.

Autorica je odabrala motiv leptira i njegove metamorfoze kako bi nam pokazala da je život ciklus, a mi smo ti koji smo sposobni doživjeti preobrazbu koja je nužna da se pretvorimo u osobu koja želimo biti.
Ali odluka je ta koja će pokrenuti naš preobražaj. Odluka da oprostimo, da pustimo prošlost iza sebe i da riskiramo, otvorimo se ljudima, prilikama i doživljajima.


Uvijek i za svakoga od nas ima nade. Sve dok za nas postoji novi dan, postoji i prilika da upravo taj dan učinimo najsretnijim od sviju. Možda će nam trebati malo više vremena da to shvatimo, ali prilike nam se pružaju na svakome koraku. Ponekad je samo potrebno zatvoriti oči i otvoriti srce, jer ono vidi put puno dalje negoo što naš pogled seže.

Tri žene žive jednu priču. Tri žene traže ono nešto što će voljeti, nešto u ćemu će naći smisao. Tri žene koje su nam toliko slične, da djeliće sebe primijećujemo u djelićima njih. Zato ih razumijemo i zato im opraštamo. Znamo da je to jedini način da se oslobodimo okova koji nam brane da vidimo ljepotu koja leži pred nama i samo čeka da je uzmemo. Jer zato je stvorena. Da je živimo. 

Osim što me osvojila svojim nadahnjujućim porukama, ova knjiga zadivit će vas i prije nego što je počnete čitati. Njezina živahna naslovnica u suprotnosti je s pomalo melankoličnim tonom, no rekla bih da je upravo taj kontrast i bio cilj kojem se težilo. Osim toga, pozornost je posvećena i početku svakog pojedinačnog poglavlja koji nas kratkom najavom uvode u ono što ćemo tek čitati, a svako od njih slikovnim prikazom prate- pogađete - leptiri.

Jeste li čitali Živi mi se ili neki drugi od dva objavljena romana Ingrid Divković? Koji biste mi sljedeći preporučili?Nema komentara:

Objavi komentar