subota, 12. svibnja 2018.

Zašto trademark na riječi 'cocky' nije problem samo žanra ljubavnih romana


Vjerojatno ste posljednjih dana čuli, pogotovo ako čitate ljubavne romane, o kontroverznoj situaciji koja je buknula nakon što je indie autorica Faleena Hopkins trademarkom zaštitila riječ 'cocky'.

*cocky se prevodi kao arogantan ili umišljen, a pridjev dolazi od termina cock, koji je vulgarni naziv za penis. U žanru ljubavnih romana, najčešće označava muškarca kojeg arogantnim čine njegova ljepota i/ili uspješnost u poslovnom ili ljubavnom životu.*

Možda ste te vijesti preskočili, mislivši da vas se ne tiču ili zbog toga što čitate neki drugi žanr, ili zato jer se radi o engleskom jeziku.
Ja sam se bacila u istraživanje ponajviše zato da bih svoju podršku pružila indie autorima, izdavačima i kolegama blogerima koji su se našli oštećenima. Najprije sam o temi napisala kratak post na Facebooku, i s time sam mislila da sam rekla sve što trebam i što osjećam da je potrebno.
Onda sam jučer pročitala članak u Daily News online časopisu u kojem je autor (u potpunom beskorisnom članku u kojem se ne navode nikakve konkretne informacije) ovaj problem sveo na bezobrazan i potpuno subjektivan zaključak o tome da se autori ljubavnih romana svađaju po "trivijalnim dataljima". Da je dotičan pročitao išta od onoga što mu tehnoločko čudo zvano internet omogućava da pročita, postalo bi mu jasno da je 'cocky' problem koji će prije ili kasnije zahvatiti sve žanrove - ako mu se ne stane na kraj. Iz tog sam razloga sjela i napisala ovaj post. Da vam objasnim da je 'cocky' tek početak.

Prije nego što se usputim u objašnjavanje situacije, naglasila bih sljedeće:
1. ovaj post rezultat je isključivo mojeg istraživanja
2. situacija koju sam opisala u ovom postu može se promijeniti već i nekoliko minuta nakon njegova objavljivanja - na problemu radi niz odvjetnika obje zahvaćene strane, a novi dokazi niču svako malo - ono što sada vrijedi sutra će možda, od strane stručnjaka koji se time bave, biti proglašeno pogrešnim
3. kao i svaki proces u koji se uključe pravne službe, očekuje se da se ovaj problem neće riješiti nekoliko mjeseci - ne očekujte razrješenje situacije odmah.

U sljedećih nekoliko redaka ukratko ću i pojednostavljeno objasniti razvoj situacije.

Kako je sve počelo?

1. Prvog svibnja 2018. indie autorica (autorica koja objavljuje svoje knjige neovisno od izdavača) Faleena Hopkins trademarkom je zaštitila riječ 'cocky' koja se pojavljuje u naslovu njezinog serijala i font u kojem je riječ ispisana na naslovnici.

Ovako to izgleda na Amazonu
2. Autorima čiji nazivi knjiga sadrže spomenutu riječi ubrzo su počeli stizati mailovi u kojima je Hopkins tražila da promijene nazive svojih knjiga jer ne smiju koristiti riječ koju je ona zaštitila. U mailovima je Hopkins upozoravala da će, u slučaju da autor ne promijeni ime, ona tužiti i dobiti presudu i sav novac koji su autori zaradili od prodaje svojih knjiga. Prvi takakv mail dobila je autorica Jamila Jasper. Nakon toga vijest je buknula i proširila se indie zajednicom, i na kraju svijetom.

3. S obzirom da je Hopkins zaštitila riječ (zakon je zbog toga na njezinoj strani) i na "problematične" se autore žalila Amazonu, on je morao reagirati - ubzo su se počeli skidati svi naslovi koji su sadžavali riječ 'cocky'. Osim romana, brisane su i recenzije čitatelja koje su sadržavale taj pridjev. Naime, Hopkins je jedina koja ima pravo koristiti riječ 'cocky' ako se ona odnosi na ljubavne romane i bilo što povezano s njima. Svima drugima je, u tom kontekstu, zabranjeno koristiti tu riječ.

4. Blogeri i autori masovno su se počeli žaliti. Osim njih, ovim Faleeninim potezom odjednom su se našli prozvani i izdavači koji su izdali naslove sa spornim pridjevom i imenom. Pokrenuta je peticija za ukidanje trademarka koju možete potpisati ovdje. Autori i pravnici uključili su se u slučaj s ciljem da dokažu Faleeni da nema pravo uzurpirati riječ koja pripada svima. Ogromna zajednica svih zakinutih (zamislite koliko košta promjena naslova, dizajn novih naslovnica, swaga, reklama, štampa itd.) požalila se udruzi Romance Writers of America (RWA) koja je napokon reagirala potraživši pravnu pomoć.

5. RWA obratila se Amazonu s molbom da se knjige i recenzije prestanu skidati jer postoje nepravilnosti u načinu na koji je Hopkins stekla intelektualno vlasništvo nad pridjevom 'cocky'. Amazon je nakon toga zaustavio bilo kakve radnje vezane uz ovu problematiku.

6. Trenutno jedna i druga strana pokušavaju dokazati zašto su u pravu - traje utakmica: Faleena vs. ostatak svijeta

Zašto se zaštita riječi 'cocky' smatra nepravilno stečenom? Zašto se traži njezino ukidanje?

Od prvog trenutka kada se riječ o zabrani korištenja pridjeva proširila, bilo je jasno da tu nešto smrdi s pravne strane. Faleena nije zaštitila ime svojeg serijala, već samo jednu riječi u njegovu imenu, pridjev 'cocky' (današnji naziv Faleenina serijala, u originalu je izgledao drugačije - dakle, ime koje je zaštitila uopće nije originalno ime njezinog serijala). 

Odvjetnik kojeg je angažirala RWA, Marc Whipple, na svojoj stranici detaljno objašnjava način na koja osoba može trademarkom zaštititi neki termin ili naziv. Primjerice (jer ima tu mnogo pravnih caka), kako bi riječ mogla postati zaštićena kao nečije intelektualno vlasništvo, iza nje mora stajati jedinstven pojam koji korisniku omogućuje jedinstveno oskustvo. 
Dakle, ako uzmemo primjer zaštićenog naziva Budweiser - ono nam garantira da govorimo o pivu, ali o točno određenoj vrsti piva, točno određenog okusa, koje pruža točno određeno iskustvo. Budwieser u svijetu piva nema nikakvo značenje osim onoga što predstavlja. Prema tome, riječ 'cocky' trebala bi označavati pojam koji je toliko jedinstven da ne postoji nigdje drugdje u svijetu, što u Faleeninu slučaju ne prolazi. 'Cocky' i u njezinom romanu, i u svim drugima znači potpuno isto. Da je autorica zaštitila ime svojeg serijala, garantirala bi nam da s time dobivamo nešto jedinstveno - niz knjiga koje su njezine i samo njezine. Ali zaštitom jedne riječi, koja ima određeno značenje i van stranica njezinih romana, ona ne nudi ništa jedinstveno, ništa što bi označavalo posebno iskustvo za čitatelja. 
Još jedan sličan primjer na koji sam naišla je zaštita naziva Star Wars. Taj naziv može se zaštititi upravo u ovome obliku, u kojem se odnosti na točno određeni pojam. Pojmovi star i wars sami po sebi nisu mogli biti zaštićeni, jer oba imaju svoje značenje van franšize Georgea Lucasa. Zašto bi išta drugačije bilo s pojmom 'cocky'?

Odonda se u priču uključilo mnoštvo autora koji su pravnici po struci, a koji su se pro bono primili ovog slučaja s ciljem da se dokaže Faleenina pogreška.

Izvor: Twitter profil Kevina Kneuppera - screenshot


Izvor: Twitter profil Kevina Kneuppera - screenshot


Izvor: Twitter profil Kevina Kneuppera - screenshot

Nadalje, autorica je zaštitila i font slova kojim je riječ 'cocky' ispisana na njezinim romanima. Ubrzo nakon što se to saznalo, javili su se autori fonta od kojih ga je ona kupila, a koji su potvrdili da Faleeni nisu dali dozvolu da zaštiti njihov font s obzirom na to da bi ga u tom slučaju trebali prestati prodavati. Osim što su zanijekali da su joj dali dozvolu za zaštitu, prozvali su je zbog njezinog bezobrazluka.

Izvor: Twitter - screenshot

Izvor: Facebook - screenshot

S moralne strane, zapitajmo se malo o ovome. Zapitajmo se o tome koliko je prisvajanje riječi problem zajednice žanra autora i čitatelja ljubavnih romana, a koliko svih nas koji volimo čitanje.
Jedna osoba odlučila je tisućama uzeti pravo da koriste određenu riječ kako bi njome opisali isti pojam koji ona njome opsuje.
Među autorima je zavladala panika. Ne samo da će, ako se valjanost ovog trademarka ne uspije poništiti, mnogi od njih morati uložiti hrpu novca da naprave sve zakonom zatražene promjene na svojim romanima, već će i oni, koji nisu zahvaćeni ovim incidentom, osjetiti potrebu da zaštite sebe i svoje knjige. Uskoro će ova, ili neka druga autorica, zatražiti trademark nad pridjevom 'sexy'. Netko drugi će pridjev 'hot' proglasiti svojim intelektualnim vlasništvom. Netko treći izborit će se za 'handsome'. A mi, ako pišemo tekst o nečemu što je povezano s ljubavnim romanima, nećemo smjeti napisati 'It's hot outside' ('Vani je vruće') bez da nam sleti sudska tužba zbog toga što smo koristili pridjev koji nam ne pripada. Uskoro ćemo ljubavne romane nazivati Ljubavni roman 1 i Ljubavni roman 2. Tako dugo dok netko i te dvije riječi ne zaštiti...

Još uvijek ste uvjereni da se ovaj problem neće proširiti i na naki drugi žanr? Ili neki drugi jezik? Ne zaboravite da neki autori pišu i ljubiće i krimiće ili nešto treće. Očekujte trenutak kada više nećete smjeti koristiti pridjev 'guilty' ili 'innocent' jer ih je netko uzurpirao...

I na kraju, spomenut ću i to da se autorica u svemu ovome prema svojim čitateljima i kolegama odnosi s bezobrazlukom kojemu nema granica. 
Tvrdi da je riječ zaštitila jer su joj se javljali čitatelji koji su prilikom kupnje slučajno kupili tuđe knjige umjesto njezinih zbog sličnosti u naslovu. Evo zašto to ne drži vodu. Ponajprije, svaku knjigu koju kupite na Amazonu, možete i vratiti. I drugo, koji to čitatelj (ako stvarno zna čitati), kupuje knjigu bez da pročita ime autora? 
Nadalje, mailovi koje je ljudima slala sadrže prijetnje zbog kojih i sama može biti sudski gonjena.
Treće, Faleena je ljude optuživala da su krali imena njezinih likova. Jer nikada se u povjesti književnosti nije dogodilo da se u dvije različite knjige pojavi lik istog imena...
I na kraju, ako se prouče datumi objavljivanja njezinih romana i drugih romana koji u imenu sadrže riječ 'cocky' (a koje Faleena pokušava eliminirati kao konkurenciju), nije teško zamijetiti da su neki bili objavljeni prije njezinih - dakle, ona nije prva koja je svoje romane nazvala ovim nazivom. Tko je onda što i od koga krao?


Zaista mi je žao da se ovaj problem omalovažava, izbjegava ili mu se uopće ne pridaje pažnja. Na internetu nisam pronašla nijedan članak na hrvatskome u kojemu se uopće spominje Faleena i nastala kontroverzija. Možda je to zato što je buknuo među autorima ljubića, a njih nitko ne uzima uzbiljno.
Nasreću, većina ljudi, onih koji su se zanimali za ovu temu, a mnogi od njih ne čitaju ovu vrstu literature, shvaćaju da je problem ozbiljan i neće ga zauzdani nikakve žanrovske granice. Ako želite pripomoći cilju - ukidanju trademarka - možete to učiniti potpisivanjem ove peticije.
Ako želite saznati više, preporučujem da u Facebook tražilicu upišete #cockygate. Na taj ćete način pronaći objave puno oštećenih, izvrijeđanih i omalovažavanih autora i blogera te svjedočiti pravom stanju situacije.
I na kraju, pozivam vas da kliknete na izvore (boldani zeleni dijelovi teksta) iz kojih sam ja izvukla najvažnije podatke i pročitate više.

Ja sam za slobodu korištenja bilo koje riječi na bilo kojem jeziku. A vi?Nema komentara:

Objavi komentar