ponedjeljak, 8. listopada 2018.

Recenzija: J.R.Ward: Đavolji udio


"Ljudi su naprosto obožavali gledati sunovrat bagatih s njihovih uzvišenih položaja."  
(J.R.Ward: Đavolji udio)

Tko čeka, taj dočeka! Dug je bio proces iščekivanja posljednjeg dijela u ovom serijalu, ponajprije zato što ga autorica nije ni objavila dok smo mi već imali prevedena prva dva romana, Kraljevi burbona i Danak anđelima.
Đavolji udio
napeti je zaključak serijala o bogatoj obitelji Bradford koja se nalazi na rubu kraha, bankrota i potpunog uništenja.


Tko je ubojica?
U glavi Jonathana Tulanea Baldwinea, glave obitelji i tvrtke Bradford Bourbon, vrte se raznorazne sumnje. U vrlo kratkome roku naučio je da u njegovoj obitelji ništa nikada nije onakvime kako se naizgled čini.
Otac mu je nedavno ubijen, a za njegovu smrt okrivljen je Laneov brat Edward. No tu nešto smrdi. Gospojica Aurora, žena koja ga je voljela više od majke želi mu otkriti tajnu, a destilerija je na rubu bankrota. Chantal, njegova uskoro bivša supruga stvara sve veći pritisak, a mediji Bradfordove oblijeću poput pčela koje se vrte oko meda. Gin, Laneova sestra ima vlastite probleme koji će ostaviti trag na više od samo njezinog života.
Izgleda da se obitelj Bradford napokon nalazi pred neizbježnim krahom.
A policija i javnost jedva čekaju da se to dogodi.


Moja dva omiljena izraza u svemu što sam doznala o tradciji proizvodnje burbona jesu "danak anđelima" i "đavolji udio".  Otprilike 200 litra tzv. white doga (burbon koji nastaje nakon destilacije i prije dizrijevanja u bačvama) ulijeva se u svaku bačvu, ali na kraju procesa dozrijevanja ostane kudikamo manje burbona od te količine. Taj gubitak može dosegnuti i dva posto godišnje, a događa se zbog isparavanja ("danak anđelima") , ali i zbog apsorpcije u hrastovinu bačava ("đavolji udio"). Točnije, pustite li da burbon dozrijeva, recimo, deset godina, na kraju biste mogli dobiti oko šezdeset litara, a što dulje stoji unutra, ta će količina biti sve manja.
(Đavolji udio, autoričina bilješka)
 J.R.Ward odavno je već pokazala da joj ne ide dobro samo pisanje ljubavnih priča i da ne briljira isključivo u razburkivanju izvrsne seksualne napetosti. Njezina snažna strana je stvaranje karakterno izražajnih likova, što se savršeno vidi u ponašanje svakog pojedinačnog Bradforda.
Njihova razmaženost i privilegiranost uvlači ih u probleme iz kojih izvire priča puna emocija koje osjeća svaki čitatelj, a koja topi srca i onih koji inače nisu ljubitelji ljubavnih romana. Upravo zato što serijal Kraljevi burbona nije jednostavna ljubavna priča, već sadrži elemente mistike i dozu zdrave napetosti, Ward si je ovim serijalom priskrbila redove novih obožavatelja koji jedva čekaju zaviriti u sljedeći novi roman koji im je već pripremila (i objavila).


Cijela saga odraz je autoričine osobne ljubavi prema državi Kentucky, tradiciji proizvodnje vrhunskog burbona te ispunjena nježnom religijskom notom koja jasno i glasno ističe autoričino religijsko stajalište koje pritom ne nameće drugima. Ward priča priču, ali ta priča je objektivna i ona ne pripada njoj, već likovima.

Cijeli serijal, pa tako i ovaj treći nastavak, mogli bismo opisati kao jedan zločesti užitak, u jednakoj mjeri zabavan i dramatičan, pun skandaloznih istina i zločestih, odvažnih dijaloga. Ovo je priča u kojoj nema nevinih.

Sam naziv romana, Đavolji udio, lako se može smatrati nekom vrstom ironije. Osim što se taj termin koristi u proizvodnji burbona, vrlo uspješno opisuje stanje očaja u kojem su se našli Baldwineovi nasljednici. Grijesi su došli na naplatu. Đavolji udio mora se platiti.
Ovaj roman predstavlja kraj jednom teškom i mukotrpnom razdoblju obitelji Bradford, ali također predstavlja početak nove ere. Cijeli serijal dokaz je da ponekad treba dotaknuti dno kako bismo se mogli uzdići, a odnosi koje su braća počela graditi međusobno upravo su primjer kojim autorica dokazuje to pravilo. 

Ne treba naglašavati da serijal morate čitati od prvog nastavka, a ako se u ovu avanturu dosad još niste upustili, dozvolite da vas podsjetim da nam je Interliber pred vratima, što znači da na listu svojih želja možete dodati još jodnu autoricu - koja nikad ne razočara.

***

ĐAVOLJI UDIO NA GOODREADSU
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

***


OCJENE:

1.0-5.0

Seksualna napetost: 5.0
Scene seksa: 5.0
Radnja: 5.0
Dijalozi: 5.0
Dinamičnost: 5.0
Kraj priče: 5.0
Sporedni likovi: 5.0
Humor: 4.0


Ovdje pronađite recenzije ostalih romana ove autorice:
Nema komentara:

Objavi komentar