ponedjeljak, 22. listopada 2018.

Recenzija: Rachel Van Dyken: Protiv svih pravilaLjubavna igra ne poznaje granice. 

*Woohooo, Rose upravo baca konfete u zrak!*
'Ajmo sumirati razloge mojeg oduševljenja:
Stigla je nova Rachel Van Dyken.
Ovo je priča o navijačici s oblinama.
U ovoj knjizi postoje dva super zgodna frajera.
Nema šanse da pogodite kojeg će navijačica odabrati.
I...
Stigla je nova RACHEL VAN DYKEN! 
A roman koji nam ovaj puta stiže iz 24sata (u originalu Fraternize) nazvan je
Protiv svih pravila.


Emerson je upravo ostvarila svoj dugogodišnji san i postala službena čanica navijačkog sastava američkog nogometa. Mnoge od njezinih kolegica opisale bi ju pojmom "debela" samo zato što ima guzu i bokove, no to je daleko od epiteta koji bi muškarci pripisivali uz njezino ime.
Upravo je njezin jedinstven izgled ono što privueče Granta Sancheza, najveću zvijezdu kluba za koji Emerson navija.
Grant je neskriveni playboy, zločesti dečko i savršeni sportaš. No onu svoju dobru stranu uspješno skriva, a Em je jedna od rijetkih koja zna koliko je Sanchez privržen i ozbiljan u svojim namjerama. A jedna od njih je da osvoji Emerson.
 No stvari se pošteno zaklompliciraju tek kada Em ugleda Millera Quintona, svojeg nekad najboljeg prijatelja, i davno izgubljenu ljubav. A Miller ju želi vratiti natrag.
Uhvaćena između dvije vatre, Em će morati odlučiti koji od momaka je onaj kojeg želi, a pritom će morati oprostiti greške koje je drugima godinama zamjerala i prihvatiti činjenicu da je ponekad nemoguće pobijediti ako nešto nismo spremni i uložiti.
Sanchez ili Miller? Nova ljubav ili ona stara? 
Kako će i što Emerson odbrati?


Nekako sam propustila informaciju da će ovaj roman biti objavljen, pa zamislite moje iznenđenje kad sam ga ugledala na stalku ispred jednog zagrebačkog kioska. Mahnito sam listala među stranicama tražeći datum izdavanja, jer sam se bojala da je ova divota izašla već davnih dana, što bi značilo da sam svo to vrijeme živjela ispod nekog Bogu iza leđa zametnutog kamena. Srce mi je sjelo na mjesto kad sam pročitala da je knjiga objavljena u listopadu, dakle, u proteklih nekoliko dana.

Ja sam deklarirani Rachelin fan još od objavljivanja oba nastavka iz serijala o Ljubavnom posredniku. Nakon toga zaljubila sam se u roman Dirty Exes (neprevedeno) koji je objavljen u lipnju ove godine i sad drhturim u iščekivanju nastavka u tom serijalu, koji bi - slučajnosti li! - trebao biti objavljen (u originalu) upravo na kraju ovog mjeseca.Rachel piše s takvom lakoćom da čitajući njezine knjige uopće nemam osjećaj za vrijeme. I kao čitateljici i kao blogerici (koja tome pridaje malo više pažnje tijekom čitanja) ponekad mi bude teško pohvaliti nekog autora koji u svoje romane uvrštava ovakvu vrstu ljubavnog trokuta (pod 'ovakvu vrstu' mislim na ljubavni trokut u kojima jedan lik gaji slične osjećaje prema druga dva. S druge strane bio bi onaj trokut u kojem se jedan lik nalazi u nekoj vrsti odnosa s dvije osobe od kojih jednu trpi iz neke obaveze). Rachel to radi savršeno.
Nije tajna da sam alergična na patetiku u bilo kojoj formi ili obliku, a ona se često javlja u romanima u kojima dolazi do famoznih trokuta upravo zato što je vrlo teško opisati prirodan i neusiljen razvoj emocija između dva lika, a kamoli napraviti to uspješno kada se radi o jednom liku koji gaji iskrene, a toliko različite osjećaje prema dvije osobe. Zato s guštom gledam kako Rachel to radi fenomenalno. 
*Bacam još jednom konfete, zavrijedila je.*

Njezin roman je komičan, zabavan, odiše mladenačkim duhom, uvodi živopisne i originalne likove (poput navijačice) i šalje sve one prave poruke: o snazi prijateljstva, o zbunjenosti izazvanoj emocijama, o nesigurnosti zbog nesavršenosti u fizičkom izgledu i dakako, pogreškama koje treba ispraviti. 

Protiv svih pravila nije knjiga u potpunosti lišena apsolutno svih klišeja, ni svu oni korišteni su s mjerom i u svrhu čitateljeva uživanja, bez prenemaganja i pretjerivanja. Ovu sportsku romansu na neki bismo način, a možda i ne, mogli nazvati romanom druge prilike (tzv.second chance romance).
Ovaj roman prva je knjiga od dvije u serijalu, a naš čitateljski instinkt u pravu je ako nam šapće da nas u sljedećem nastavku u glavnoj ulozi namjerava zadiviti upravo onaj lik koji je u ovoj priči izvisio. Ja ću kupiti novo pakiranje konfeta jer unaprijed znam da ću se novoj knjizi, kad god izađe, pošteno razveseliti. A vi?

***

PROTIV SVIH PRAVILA NA GOODREADSU
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

***

OCJENE:
1.0-5.0

Muški lik: 5.0
Ženski lik: 5.0
Seksualna napetost: 5.0
Scene seksa: 5.0
Radnja: 5.0
Dijalozi: 5.0
Dinamičnost: 4.0
Kraj priče: 5.0
Sporedni likovi: 5.0
Humor: 5.0
Nema komentara:

Objavi komentar