ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

Recenzija: Jasmine Guillory: Cura za vjenčanje


"Sir i krekeri doista su savršene grickalice."
(Jasmine Guillory: Cura za vjenčanje)

Prvo što je ovaj roman učinio jest to da mi je otvorio apetit. Sir, krekeri i ljubić. Može li bolje? Pa zato, ako ne želite da i vas uhvati gladni grč kada počnete čitati, naoružajte se nečim finim. Roman
Cura za vjenčanje
napisan je 2018. kao prvi roman odvjetnice Jasmine Guillory koja je dosad uspješno objavljivala tekstove o pop kulturi, a nedavno je objavljen u izdanju Fokusa.

Zapeti u dizalu s potpunim neznancem zaista zvuči kao prava noćna mora, zar ne?
No što ako je neznanac vrlo pristojan, vrlo zgodan i vrlo šarmantan?
I što ako u torbici skrivate ukusne zalogajčiće u obliku sira i krekera?
Hmm, možda bi se taj susret mogao pretvoriti u početak jednog lijepog...prijateljstva...
Moglo bi se reći da je Aleksa pomalo nesmotrena kada nakon 10 minuta poznanstva pristane biti Drewova pratilja na svadbi njegovo dvoje prijatelja.
A moglo bi se reći da je tu prste uplela viša sila. Kako god bilo, sve je počelo sa sirom i krekerima.


Eh, da...sve bi bilo okej da se ovaj roman uporno ne najavljuje kao "romantična komedija puna humora". Naime, u njezinih 280 stranica ja se nisam nasmijala baš ni jedanput. Inače sam od onih koji uvijek traže humor u knjigama, a svi koji čitaju moje recenzije upoznati su s time. Čak i u romanima koji su ciljano tužni, dramatični ili ozbiljni. Humor mora biti prisutan jednostavno zato što je humor prisutan u ljudskim životima pa čak i u najcrnja vremena, a u knjigama je vrlo korisno oruđe kojim se naglašava kontrast sa situacijom koja inače nije nimalo komična. Zato, ako već ne postoji onog dobog starog humora, onda mora biti barem malo crnog humora, ironije ili sarkazma. I u ovom slučaju u početku sam bila spremna prijeći preko toga što roman nije nimalo humorističan, ali to ipak nije moguće upravo zato što se na njegovoj "komičnosti" toliko inzisitra.

Osim manjka humora, rekla bih da romanu fali i uzbuđenja. Alexa i Drew nesvjesno započinju vezu na daljinu, zbog čega nas autorica ponekad zatrpava scenama putovanja, čekanja na aerodromima, jedenja, odlazaka na wc, te uvođenja likova koji se više nikada neće pojaviti u romanu i koji su time (jer sve što se u bilo kojoj knjizi javlja, tu mora biti s razlogom) nevažni.

Veliki plus ovom romanu dajem ponajviše zato što se romantični osjećaji javljaju između bijelca i Afroamerikanke. Roman se na blagi način dotiče i problematike rasizma koji je vidljiv u načinu na koji se određeni likovu odnose prema Alexi, te u njezinoj vlastitoj nesigurnosti prilikom uspoređivanja s bjelinjama u čijem se društvu često nalazi. 
Samim time, moram pohvaliti i vrlo maštovitu naslovnicu našeg izdavača koja suptilno ukazuje na različitost među protagonistima.

Druga vrlo pozitivna karakteristika ove knjige jest nevjerojatna, odlučna i vrlo ambiciozna glavna junakinja. Čitajući knjigu, gotovo je nemoguće zanemariti njezine altriustične ciljeve. Alexa se bori za dobrobit mladih ljudi, ranjive skupine djece tinejdžerske dobi, koji često ne dobivaju drugu priliku ako samo jednom zastrane i učine pogrešku koju sustav oštro osuđuje - što je još jedna negativna strana današnjeg društva zbog koje ponajviše stradavaju Afroamerikanci. S te strane, roman pobuđuje društvenu osvještenost što je vrlina koju se ne smije zanemariti. Što se tiče scena seksa, i u njima se ugleda činjenica da je ovo autoričin debitantski roman. One su na početku vrlo šture. Intimnost među likovima spominje se samo na indirektan način, da bi se autorica tek s vremenom opustila i dovolila si i po tom pitanju malo više slobode. S vremonom te scene postanu malo slobodnije, otvorenije i erotičnije.

Na ljestvici od 1 do 5, ovome romanu dala bih trojku. Krase ga karakteristike poput jednostavnosti i čitljivosti, no definitivno sam od njega očekivala više, i iako se radi o simpatičnom štivu, nikako za njega ne bih rekla da je to romantična komedija koja će oduševiti baš svaku obožavateljicu ljubavnih romana. Pogotovo ne one koje očekuju puno smijeha.

***
CURA ZA VJENČANJE NA GOODREADS
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE
KUPI KNJIGU OVDJE

***

OCJENE:
1.0-5.0

Muški lik: 3.0
Ženski lik: 3.0
Seksualna napetost: 3.0
Scene seksa: 3.0
Radnja: 3.0
Dijalozi: 4.0
Dinamičnost: 3.0
Kraj priče: 4.0
Sporedni likovi: 2.0
Humor: 3.0
Nema komentara:

Objavi komentar