petak, 18. listopada 2019.

Recenzija: Jay Kristoff: Živoliki
Živoliki
je svjetlo dana ugledao još prošle godine. Prvi u istoimenom serijalu autora Jaya Kristoffa, ovaj distopijski roman za mlade je novo i neočekivano, nevjerojatno štivo koje gleda u neka (ne tako) daleka moderna vremena. U Hrvatskoj ga je objavilo Lumen izdavaštvo.Svi su je poznavali kao Evu. Ondje gdje se trebalo nalaziti njezino oko, zapravo se nalazila metalna kugla. Nije bila obična djevojka, a njezino tijelo podsjećalo ju je na ono što je preživjela. 
Eva se svakodnevno bori za preživljavanje u svijetu koji se urotio protiv nje. Može računati na mali krug saveznika, koji uključuju njezinog djeda, najbolju prijateljicu i dva robota. Sve dok se u njezin život ne vrati živoliki.
S Ezekielovim dolaskom Evi počinju navirati sjećanja. Počinje shvaćati tko je zapravo ona i kakvu ulogu njezina obitelj igra u krojenju sudbine izmučenog svijeta.
Eva će uskoro morati birati: hoće li stati na stranu ljudi ili će poduprijeti pobunu živolikih.Jednog budućeg dana, dok svijet u potpunosti poludi, možda se upravo to i dogodi. Nastat će krš i lom, hodat ćemo po razlomljenom staklu i moliti se bogovima umjetne inteligencije. 
Živoliki, distopijski roman, tek je prvi u serijalu (u originalu je ove godine objavljen i drugi dio od tri) koji će nam dočarati budućnost u kojem vlada mehanika koju smo sami stvorili, a koja će nas i uništiti.

Automat - stroj bez vlastite inteligencije, funkcionira prema unaprijed programiranim parametrima
Mašina - stroj kojemu je potreban ljudski operater da bi radio
Logika - stroj s ugrađenom inteligencijom, sposoban za samostalan rad

Ljudska vrsta više nije jedina koja hoda našim ulicama, i živi čovjekolikim načinom života. Više nismo sami. 

Vrijeme radnje zasad nije precizirano, ali mjesto zbivanja ovog romana odaje da se radi o budućnosti. Koliko bliskoj, teško je reći, no slike krajolika navode na zaključak da to više nije svijet kojim mi danas koračamo. Velike svjetske sile su pale, a ljudima upravljaju korporacije. Život se pretvorio u rat među onima koje su se pokazale najjačima i najsposobnijima. U tom se ratu nisu birala sredstva. Stvoreno je savršenstvo u obliku umjetne inteligencije.
I ono najvažnije: umjetna inteligencija, u borbi za svoja prava, polako ustaje protiv ljudskog roda.Sve to Evi pošteno ide na živce, ali kad moraš sudjelovati u ilegalnim borbama robota, onda jednostavno moraš. Eva još ima te sreće da je okružena prijateljima koji joj drže leđa i u najgorim situacijama – nema veze što su većina njih roboti koji su programirani da tako čine.

No u tome upravo izvire i problem: počinje se pomicati granica između onoga što jest, a što bi trebalo biti dozvoljeno. Počinje se, malo po malo, iz stranice u stranicu, postavljati pitanje humanosti.
Ali, je li to pitanje uopće opravdano? Roboti su, na kraju krajeva, samo roboti.
Ako umjetna inteligencija zaista omogućuje robotima da postanu ljudoliki i živoliki, ne znači li to također da mogu razviti emocije?
A ako roboti mogu osjećati, jesu li zaista samo mašine ili postaju jednaki nama? Možemo li se i dalje smatrati superiornijima?

Ovo moralno i etički uvijek aktualno pitanje autor je vješto umotao u pustolovni roman lagan za čitanje i dovoljno zabavan da zavolite njegove pomalo luckave likove.

Glavna junakinja, Eva, u ovom se romanu bori protiv neprijatelja koju ju ganjaju jer je posebna, dok istodobno upoznaje sebe. Pokušava shvatiti kakvo je točno njezino mišljenje prema dečku koji joj se čini nekako poznatim, unatoč tome što je izgubila sjećanja. I mijenja li se njezino mišljenje o Ezekielu samo zato što je on živoliki?
Opasnost ju tjera da preispituje i sebe i svoje okruženje, a to je posljedično dovodi do otkrića tajni koje nisu nimalo lake za prihvaćanje – a mijenjaju sve što smo mi dosada znali i o ljudima i o živolikima.

Oduševljava li vas moderna tehnologija? Fascinira vas robotika? Volite istraživati granice ljudske mašte i sposobnosti? Zanima vas umjetna inteligencija?
Onda je ovaj futuristički znanstveno fantastični roman, pun simpatičnih likova, upravo ono što tražite.


***


ŽIVOLIKI NA GOODREADSU
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORA
KUPI ŽIVOLIKI OVDJE
Nema komentara:

Objavi komentar